Лютви Местан настойчиво разграничи ДПС от личните действия на Бисеров

"Оттук-нататък казусът е съдебен, а не политически", твърди лидерът на ДПС

Лютви Местан. Сн. София прес

В първия си коментар след съобщението на прокуратурата, че бившият вече депутат от ДПС Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления, лидерът на движението Лютви Местан побърза да увери, че проблемът е "на една персона" и не засяга политиката на ДПС. Освен това Местан неколкократно повтори, че нито той, нито почетният председател на партията Ахмед Доган са оказали натиск върху Бисеров да подаде оставката си от всички постове в неделя, четири дни преди официалното съобщение за разследването.

"Ако мотивите за едно действие са лични, те затова са лични, защото не засягат политиката на ДПС. Всичко това ще има своята рефлексия върху ДПС, в това число, вероятно, и политическа рефлексия, но няма да предизвика катаклизми вътре в партията, защото нашите избиратели са достатъчно грамотни, достатъчно зрели, за да са наясно с факта, че има разлика между лична отговорност за лични деяния и политиката на партията, която председателствам", подчерта Местан, очевидно притеснен, че може да се случи обратното.

Оттук-нататък казусът с Христо Бисеров ще бъде в полето на съдебната власт, на разследващите органи, не на политиката, коментира още той. Явно е, че информацията, предвид на класифицирания характер, ще я получаваме от прокуратурата, а не от нас политиците, каза Местан.

Той отхвърли и слуховете, че Бисеров вече е напуснал страната. "Не вярвам. За последно се видях с Христо Бисеров в понеделник, когато заяви, че подава оставка и че на този етап няма да обясни личните си мотиви. Оттогава нито съм го виждал, нито съм го чувал”, каза лидерът на ДПС.

Оставката на Бисеров "не е продукт на ултиматум" от страна на Доган

Местан посвети много и дълги обяснения и на следващото си послание: "Никой - нито председателят на ДПС, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров".

"Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката на Христо Бисеров. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, а то да е продукт на ултиматум от наша страна. Никой - нито председателят на партията, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров”, заяви Местан пред журналисти в парламента.

Той отхвърли множеството версии, които се разпространиха в публичното пространство за изненадващия акт от страна на опитен политика като Бисеров.

"Мисля, че много от хипотезите на анализатори, псевдоанализатори, ще се окажат вероятно жалки, несъстоятелни и смешни. След изявлението на главния прокурор става ясно, че е много несъстоятелно твърдението, че някой е бил изритан от постове. Предполагам вече няма никакво съмнение, че това е било продукт на собствено решение – дали поради неизбежност или поради друга причина. Никой не се съмнява, че тази оставка не е поискана от нас, не е провокирана от нас като ръководство на партията. Аз не съм обвинител и не бих могъл да прибързам”, подчерта Местан.

Не бих бързал с никакви хипотези, преди да чуем конкретиката

"Моля ви, имайте търпение да чуете конкретика, подробности от компетентните власти", обърна се към журналистите лидерът на движението. "Те ще задоволят вашето любопитство. Отново сте в правото си на базата на новата информация да продуцирате вашите хипотези. Но аз не бих бързал с никакви хипотези, преди да чуем конкретиката дали каквото и да е засяга по някакъв начин битността на г-н Бисеров като член на ДПС”, заяви в типичния си стил той.

"Мотивите затова са лични, защото не засягат политиката на ДПС. В изявлението на главния прокурор прочетох, че става въпрос за неща, които касаят пряко персоната на Христо Бисеров. Става въпрос за неща от личен характер”, продължи обясненията Местан.

"Когато във вторник ви казах, че мотивите за оставката на Христо Бисеров са лични, но не знаем какви точно лични мотиви, са го подтикнали да вземе това решение, ние бяхме пределно искрени. Днес не знам нищо повече от онова, което и вие вече знаете след изявлението на главния прокурор. Той подсказа какви биха могли да бъдат причините, които са подтикнали г-н Бисеров да се оттегли от политиката. Понеже в същото изявление на главния прокурор се твърди, че информацията е класифицирана и се споделя само в най-общо за какво иде реч, аз заявявам пред медиите – не съм имал по тази тема разговор нито с главния прокурор, нито с председателя на ДАНС. Нямам достъп до тази класифицирана информация, за която говори главният прокурор, но потвърждавам, че причините за тази оставка са от личен характер, какъв точно – подсказва го вече главният прокурор, но и той понеже говори условно – "Ако има данни, ще поискам имунитета”, явно изказването е станало преди гласуването на оставката в пленарната зала или преди той да узнае за гласуваната оставка в парламента. При условие, че основният обвинител е толкова условен, няма как да очаквате аз, който не разполагам с никаква информация, да мога да ви кажа каквото и да е повече”, каза Лютви Местан.

Когато в понеделник демонстрира изненадата си от оставката на Бисеров, лидерът на ДПС все пак даде да се разбере, че публичните изненади тепърва предстоят. На въпроса защо не е изказал благодарности на Бисеров, както се очаква, тогава Местан обясни, че в момента, в който чуе мотивите за оставката, тогава ще генерализират оценката за работата на Бисеров.
"За мен казусът не е приключил", добави в понеделник Лютви Местан.

За събитията в неделя, когато пресцентърът на ДПС съобщи "личното решение" на Бисеров, се разбра само, че е имало среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган със заместника му Бисеров и лидера Местан. На нея Бисеров информирал за "категоричното си, абсолютно неотменимо решение да подаде оставка като зам.-председател на ДПС, зам.-председател на 42-то Народно събрание и председател на правната комисия", по думите на Местан. Освен това Бисеров е изразил воля да замрази и членството си в ДПС.

В четвъртък, когато прокуратурата съобщи, че един от най-влиятелните политици не само в ДПС, но и в България, е разследван за данъчни престъпления и пране на пари, Местан отново бе питан за последния си разговор с него.

"Винаги има риск, когато друго лице прави опит да опише емоционално състояние. Не ми се видя много притеснен. Бях изненадан от абсолютно категоричната му теза, че няма да сподели мотивите си. Това ме изненада, защото толкова години сме работили заедно. Не съм очаквал, че няма да сподели мотивите си. Категорично помоли огласяването на тези мотиви да е по негова преценка и ние с г-н Доган бяхме достатъчно коректни да се съгласим с това негово искане. Не бяхме настоятелни да чуем в конкретика мотивите му, защото го познавам като характер”, каза Местан.

Как Цветан Цветанов се е добрал да секретната информация за Бисеров

Той обаче изрази възмущението си от зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди да излезе официалното съобщение на прокуратурата за Бисеров, коментира в НС пред медиите, че става дума за "сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място". "Разполагам с тази информация от достатъчно време, за да мога да направя подобни изводи", допълни той.

Установявам с огромна изненада, че има хора в държавата, които май разполагат с данни от класифицирани материали, каза Лютви Местан, визирайки Цветанов.

"Аз не разполагам с такава класифицирана информация и бих искал да попитам има ли хора в българската държава, които имат този достъп. И кога и по какъв ред са се добрали до нея, питам и главния прокурор. А ако е официална информация от прокуратурата и Цветанов се е позовал на нея, аз се извинявам, но ако неговите твърдения предшестват официално съобщение от прокуратурата, онова, което казвам остава актуално", подчерта Местан.

На репортерски въпроси дали се е позовал на прокуратурата, Цветанов не даде точен отговор, а обясни, че като човек, който дълго време е работил с тази материя, лесно може да направи определени изводи. Запитан възможно ли е да е получил тези данни от съпругата си, която работи в ДАНС, или от друг източник от същата служба, Цветанов отвърна: "Заради такъв въпрос съпругата ми в момента е в неплатен отпуск, за да няма подобни спекулации".

Останалите депутати бяха доста по-лаконични в коментарите си за Бисеров.

"Разчитам на това и ДАНС и прокуратурата да си свършат работата. Морални политически оценки вече е късно се дават, защото г-н Бисеров си е подал оставката на практика, тоест той тази част от оценките вече ги е предпоставил", заяви Антон Кутев от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България