Лютви Местан отвори архивите: Доган е наричал Турция "родината майка"

ДОСТ и ДПС започнаха да се замерват с цитати от Ататюрк

снимка БГНЕС

Съпредседателят на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан показа в събота писмо от Ахмед Доган от октомври 2012 година, в което Доган казва, че ДПС е част от турската общност, а Турция е “родината майка“, съобщи сайтът “Дневник“. Писмото е изпратено до конгреса на партията на турския президент Реджеп Ердоган. То е написано на турски език.

В писмото се възхвалява и властовия модел, който управляващата партия на Ердоган е наложила в страната, обясни Местан на пресконференция.

Реакцията на Местан е по повод отвореното “патриотично“ писмо на Ахмед Доган от четвъртък, с което Доган прав дълбок поклон пред заветите на Васил Левски и предупреждава за "неоосманистката" заплаха, която идва от Турция сега.

Лютви Местан се опита да разбие този образ на Ахмед Доган, Той разказа, че докато е бил “назначен председател на ДПС“ е осъществявал системна политика за размразяване на ледовете между партията и Турция, защото това се очаквало от него.

"Знаех, че ако не успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта", каза съпредседателят на “Обединение ДОСТ“, цитиран от БГНЕС.

Сега Местан обясни, че Турция не е враг на България, а стратегически партньор и са необходими прагматични отношения с нея. "Тя (Турция) не ни е обявявала война след края на Руско-турската освободителна война, а обратното се е случвало", подчерта Местан.

Той обясни, че огласява старото писмо на почетния лидер на ДПС, за да се види "многопластовия образ на Доган". Местан попита кога Доган е бил искрен - в писмото си до Ердоган или сега.

“Тезата на обединителния патриотизъм е претенциозна глупост, макар че има логика в него. Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие. Защото без това различие ние нямаме демокрация“, каза Лютви Местан.

Според него в България не съществува като риск неоосманизъм и няма турска намеса за предизборната кампания за предстоящите избори. На обратното мнение са българските институции, почти всички партии и политическите анализатори.

Местан твърди, че в България има комунистическа пропаганда и националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България. Като парадокс определи факта, че всички социологически агенции не давали на ДОСТ никакви шансове да влезе в новия парламент с прогнози от 0.3 до 0.7%, а в същото време партията била централна тема в предизборната кампания. Отговорът на парадокса бил, че още със създаването си ДОСТ е засегнала грамадни интереси. Той прогнозира и тежък наказателен вот за ДПС.

"Глашатаите на сараите, убеден съм, също са наясно с това, което се случва. Залите отесняха за желаещите да присъстват на предизборните митинги на ДОСТ", каза Местан. Той предупреди, че се прави опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава.

"Припомням на избирателите култова фраза на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – какво щастие е да се наричам турчин. Няма да мине номера да се прокарва разделителна линия между ислямисти и светски хора на принципа: ДОСТ е с Ердоган, ДПС е с кемалистите", каза той.

По-късно през деня огънят бе продължен от ДПС. На митинг лидерът на партията Мустафа Карадайъ обясни, че ДОСТ е основната пречка в отношенията между България и Турция.

Той също цитира Кемал Ататюрк. 

"Той (Ататюрк) в едно интервю казва, че всеки, който е против България, е против Турция. Аз ще го перефразирам от днешна гледна точка: Всеки, който се опитва да противопоставя България и Турция, той е против и България и Турция", каза Карадайъ.

"Ние няма да допуснем нито Местан, нито Гьокче, нито еди-кой си да ни определя колко велики мюсюлмани сме, колко големи мюсюлмани сме и колко малки. Те са временни явления и друг път са минавали през нашия район", обясни лидерът на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?