Лютви Местан ще напусне политиката, ако някой покаже негов донос за ДС

Лютви Местан, снимка БГНЕС

Ако някой покаже не донос, не клевета, а една дума, която да ме направи морално уязвим, аз не само ще се оттегля от ДПС, няма да се занимавам с политика, каза в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия

Случаят с Местан е един от най-странните за комисията по досиетата, тъй като неговото досие не е унищожено при голямото унищожаване на архивите през 1990 година, а се води изчезнало. Все пак през 2007 година той е осветен като сътрудник на Трето управление на ДС в периода 1979-1981 година под псевдоним "Павел". Обявяването му става въз основа на т.нар. картонче.

Според изнесената информация Лютви Местан е вербуван е на 12 март 1979 г. от офицера от ВКР Иван Иванов, който го е и ръководил. Тогава Местан е бил 19-годишен е вербуван в казармата – в трудови войски.

Лидерът на ДПС коментира, че това обаче не е документ, че е бил агент. Той признава, че към момента на издаване на картона е бил в казармата, но допълва, че документът е изкаран без негово знание.

По темата Филип Златанов Местан коментира, че ДПС не са откраднали тефтерчетата. "Пред вас стои председателят на универсалния виновник. Време е да се излезе от тази митологема. Всички започнаха да се обясняват в любов чрез общата си омраза към нас. Ние сме толкова силни, че сме причина за образуване на невъзможни коалиции", заяви Местан.

Според него ДПС се е превърнал сериозен параван, зад който стоят опасни процеси.

"Как би ви се струвало, ако КТБ е банката на ДПС, а в същото време ние самите да искаме да се разкрие истината за банката. За всички връзки между банката и публичните фигури. Нашата цел е този закон, който внесохме, да стане непреодолимо работещ и да стане ясна истината", каза Местан.

Според него темата "Кой" вече е зачеркната, защото отговорът на този въпрос няма как да бъде в единствено число. Лютви Местан обаче призна, че предишното правителство е зависело от "Атака", но само заради кворума в Народното събрание.

”Ако казвате обаче, че сме били в коалиция със Сидеров, вие правите едно много тежко признание. Ние не позволихме в 42-рото НС да има отклонение от пътя, по който България трябва да поеме. Днес ПФ със своите откровени ксенофобски идеи са част от едно национал-популистко управление. На 25-тата годишнина от 10 ноември и от 15-тата годишнина от подписването на рамковата конвенция ние се занимаваме със свалянето на новините на турски", коментира Местан.

Той коментира, че новините на турски по БНТ има в пъти по важна символика от това само да информират, а именно - да показват уважение към ”етнорелигиозното” в страната.

"Този кабинет, това управление изпълняват програмата на Патриотичния фронт и това е порок. Тежък порок, с много тежки последици", завърши Местан.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?