Лидерът на ДПС обяснява защо се срещнал с турския президент:

Лютви Местан: Срещата ми с Ердоган бе неизбежна и необходима

Срещата на Лютви Местан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сн. официалния сайт на президента

"Срещата, диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено би било да няма такъв диалог". Това заяви пред бТВ в неделя лидерът на ДПС Лютви Местан по повод на срещата си преди два дни с държавния глава на съседната страна и реакцията на нея в България.

"Срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България", продължи Местан, цитиран от БГНЕС.

"Аз заявих желание за среща с президента на Република Турция още след избирането ми за председател на партията, имахме такава среща с предишния президент на Турция, след това заявих желание за среща и с Реджеп Ердоган, получих положителен отговор сега и беше естествено да уважа определената от домакините дата", обясни той.

"Основна тема на разговора ми с Ердоган бяха двустранните отношение между България и Турция, но аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради модела, който носи в и със себе си. Бих искал да погледнем на тази среща през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света", каза още Местан.

"Тези предизвикателства актуализират геополитическата стойност на българския етнически модел", добави в типичния си стил на публично говорене лидерът на ДПС.

Той обясни още, че с Ердоган е коментирал и участието на ДПС в кабинета "Орешарски". "Аз бях коректен да обясня и да кажа кои са причините, поради които България е в режим на предсрочни избори", каза Местан без повече подробности какво е било обяснението му.

"Разговорите в Чанкая (резиденцията на турския държавен глава в Анкара - бел. ред.) бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговорът. Съвършено естествено е разговорът между мен, Лютви Местан, и президента на Република Турция да се проведе на майчиния ни език", обясни още Местан.

"Не е мое решение да се движа с охрана"

Пред бТВ лидерът на ДПС разказа и с колко охрана се движи.

"За мое нещастие се движа с един шофьор и четирима души охрана. Това решение категорично не е мое. Аз не знам какво стои в основата на решението на НСО. Охраната ми е назначена с решение на директора на НСО генерал Тодор Коджейков", разказа Местан.

"Охраната е от близо година и аз нямам привилегията да знам какво стои в основата на това решение, разбрах, че това е класифицирана информация, до която няма как да имам достъп", заяви той и добави:

"Охраната е нещо, на което не бива да се гледа като на някакъв атрибут на властта, охраната означава ограничена свобода и аз не пожелавам никому да бъде в такъв режим. Аз чакам с нетърпение момента, в който новият началник на НСО ще ме покани и ще ме зарадва с новината, че вече не се налага да се движа с охрана, защото това е тежко изпитание най-вече за семейството и децата ми".

"Призивът ми е, ако ДПС не е на власт, това да не се усеща в смесените райони"

За възможността ДПС да остане извън властта Лютви Местан заяви:

"Днес, когато ДПС споделя отговорността за управлението, имаме назначения в йерархията на цялата власт на представители на уязвимите групи. Веднага след като обстоятелствата налагат ДПС да бъде в опозиция, нашите избиратели се чувстват не дотам защитени, започват политическите уволнения и се променя радикално държавната политика. Спират се инвестициите в малките населени места, в които живеят избирателите на ДПС".

"В тезата ми се чете призив, но не ДПС непременно да бъде на власт, а когато ДПС не е на власт, да се провежда такава политика в етнически смесените райони, в малките населени места, така щото да не се усеща отсъствието на ДПС от властта. Едва тогава ще се промени отношението на избирателите на ДПС към управлението на страната", заяви Местан.

Според него "проблемът с публичния образ на ДПС е колкото наш, колкото въпрос на изкривено възприемане на ДПС като етническа партия".

Местан изброи и трите урока от предишното и по-предишното управление. Той каза, че България няма нужда за напред да се връща към отречени модели на управление.

"Няма нужда от проблематични коалиции, каквато беше последната, няма нужда обаче и от авторитарни модели на управление или еднопартийни управления, които биха се изродили в елементи на авторитарно управление. България има нужда от управление на едно по-широко национално съгласие като основа за разгръщането на управление на реформите. В този смисъл третият и най-важен за ДПС урок, който не вярвам да бъде оценен, е, че понякога политическа сила трябва да може да жертва власт в името на националния интерес. В името на ценностите, ние се отказахме от властта", заяви Местан.

"Разговорът за Пеевски е разговор за много сериозни системни проблеми"

Запитан отново защо Делян Пеевски е не само в листите на ДПС, но е и водач на две от тях, Местан отговори, че Пеевски е в листите, защото такава е била волята на партийните структури. Лидерът на ДПС обеща да говори по този въпрос, защото "разговорът за Пеевски е разговор за много сериозни системи проблеми на българската демокрация, които се спотайват зад мощното му рамо".

Това ще е разговор за политическата система в България, смята Местан. Той каза, че ако ще се говори за задкулисието и олигархията, той е готов да започне този разговор от генезиса на олигархията.

"Онова, което днес наричаме "олигархия", е един процес, който е свързан с една правилна по своята същност реформа, с една мащабна трансформация на държавната собственост в частна, която обаче в български условия се проведе в доста изродена, изродена форма", каза той и посочи, че процесът започнал в средата на 90-те години и завършил към 2001.

Попитан за какво би се извинил, Лютви Местан каза, че ДПС е част от 24-годишния преход, който в България в сравнение с други страни се оказа най-продължителен и най-мъчителен.

Според него няма участник в политическия процес, който да не носи своята политическа отговорност за дългия и мъчителен преход и всеки политик е длъжен да поднесе извинение от гледна точка на своята част от отговорността.

"Нито една характеристика на ДПС не може да се представя като уникално присъща на ДПС, ние сме част от една политическа система и в този смисъл представяне на недъзите на българската демокрация като уникално присъщи на ДПС е порок или порочно възприемане на ДПС", каза председателят на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България