Лютви Местан учредява партията си следващата седмица

"Уволненият" по Коледа лидер на ДПС Лютви Местан ще обяви създаването на своя партия идната седмица. Информацията потвърди в петък депутатът, напуснал движението заедно с Местан преди месец, Хюсеин Хафъзов.

Той пристигна в парламента, за да опровергае появилите се информации, че партията ще бъде турска, тъй като в българските медии съобщиха новината, цитирайки заглавия в турски медии: "Създава се нова турска партия в България".

Преди обяд Лютви Местан отказа да коментира информациите и напусна сградата на Народното събрание. Няколко часа по-късно Хафъзов събра медиите, за да потвърди създаването на формацията и да отрече, че тя ще е турска.

Депутатът обясни, че турският журналист, съобщил новината, вероятно е интерпретирал некоректно фактите.

"Един от приоритетите на новата партия ще е защита на малцинствените права, включително и на турския етнос. Това вероятно го е накарало да определи новата партия като турска", каза Хафъзов.

Той уточни, че няма как партия учредена в България и регистрирана в българския съд, да бъде обявена за турска.

Приближеният до Местан депутат откри и други неточности в информациите. Едната - че партията ще се създаде от отделилите се от ДПС шестима турци. "Проф. Георгиева и г-н Каймаканов не са турци. Неточностите са много", каза той.

Той отрече и внушенията, че новата формация е обявена от Турция. Депутатът обясни, че негови колеги са били в Одрин по друг повод. При разговор с журналисти и в отговор на въпрос вероятно се е стигнало до информацията за новата партия.

Уточнението му е по повод публикации, че колегите му Айдоан Али и Шабанали Ахмед, които в момента са в южната ни съседка, са казали, че ще правят "нова турска партия".

Хафъзов съобщи, че Лютви Местан ще обяви създаването ѝ следващата седмица. Името все още не било уточнено, защото се проверявало в съда дали няма да повтори вече заети имена.

В същото време от ДПС обявиха, че не са притеснени от бъдещата партия на Местан. В България има 400 партии, това ще бъде 401-вата и както с всички останали партии на всички избори се борим за гласове и за влияние, така ще бъде и с тази, коментира съпредседателят на ДПС Рушен Риза.

На въпрос значи ли това, че не очаква партията на Местан да бъде фактор Риза коментира, че това ще го покажат изборите и избирателите. "Сигурно ще бъде ориентирана към нашия електорат, но в последно време имаше много опити да се разбие целостта на ДПС, които не бяха успешни и сега не очаквам някакъв резултат, но все пак всеки има право да създава партия и да се изразява", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България