Лютви Местан: Вътрешнополитическите скандали да не изместят европейската проблематика

ДПС отправя призив към всички участници в евровота – вътрешно политическите скандали да не изместят европейската проблематика. Това заяви в Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА в неделя.

Той призова и за позитивна кампания като посочи, че от ДПС няма да занимават с черен пиар, но ще отговарят на провокациите.

"Дълбоко съм убеден, че една позитивна кампания ще повиши активността на българските граждани. Нуждаем се от много висока активност, защото това ще даде по-висока представителност на избраните от България представители в ЕП", каза лидерът на ДПС.

Според него с внушението, че "Местан държи кормилото на властта" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов целял да отпуши отново анти-ДПС вълна, но това не можело да се случи.

Помолен за коментар за българската позиция за украинската криза, Местан заяви, че "за  България е полезно да води умна политика, но в рамките на общоевропейската позиция, на ЕС".

Неговото лично съображение е, че "украинската криза показва, че българският етнически модел е без алтернатива". Този модел има два основни кита - единият е запазването териториалната цялост и суверенитет на националната държава, вътре, в която тя трябва да гарантира баланса на етнорелигиозните различия, поясни той.

Позицията на ДПС е: Запазена териториална цялост на Украйна в рамките на националната украинска държава и постигнат баланс между етнорелигиозните различия, без ограничаване правата на различните малцинства, допълни Местан.

Лидерът на ДПС участва в съвещание, посветено на предстоящия евровот, с актива на партията от областите Плевен и Ловеч. Той посочи, че ДПС ще обяви листата си до 15-20 април.

Във форума участваха и тримата министри на ДПС в кабинета - Хасан Адемов, Искра Михайлова и Мариана Георгиева.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?