М. Андреев: Поне 40 депутати от предишния парламент са работили за ДС

Поне 40-50 депутати от 39-тото Народно събрание ще се окажат сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това прогнозира председателят на предишната комисия по досиетата Методи Андреев пред БНР във вторник.

Когато нашата комисия излезе с решения за принадлежност към бившата ДС на депутатите от всички парламенти след 1990 т. до 38-ия включително, законът ни забраняваше да огласим имената на тези от тях, за които в архивите на ДС има само картончета, каза Андреев. Сега обаче с новия закон за досиетата наличието само на картонче не е основание да не се огласи принадлежността. Като съдя по броя на огласените за предишните парламенти и като знам, че поне 2-2.5 пъти повече са тези с картончета, мога да предположа, че около 40-50 депутати от 39-тото Народно събрание ще се окажат свързани с ДС, обясни Андреев.

Според него едва ли управляващото мнозинство ще се опита да промени закона за досиетата и да скрие имената на сътрудници, които са „работили в разузнаването в полза на България, а сега са на дипломатически постове”.

Не може да си завършил Института за международни отношения в Москва, където са те учили кой е идеологическият ти враг и как да се бориш с него, а сега да си посланик на България в столицата на такъв „враг”. Най-малкото това е срамно за България, каза Андреев.   

Споделяне

Още от България