М. Михов: Ако проблемът с МиГ-29 не се реши до 6 месеца, авиацията ще бъде поставена на карта

Михаил Михов, сн. БГНЕС

Ако проблемът с Полша продължи повече от половин година, изтребителната и ударната авиация са поставени на карта, заяви в неделя председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов от АБВ. Повод за изявлението му пред БНР е изпратеното до него писмо на руската корпорация МиГ, в което се твърди, че Полша не може да ремонтира българските изтребители МиГ-29.

Както стана ясно ден по-рано, генералният директор на РСК МиГ Сергей Коротков е посочил, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети". В писмото, цитирано в събота от ТАСС, се посочва още, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ-ове, руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолетите.

Ние сме информирали министъра на отбраната, че полската страна няма лиценз за извършване на ремонтни дейности на българските самолети МиГ-29, каза днес Михов.

"Нещата не са обсъждани в Съвета по отбрана задълбочено с участието на всички членове. Като че ли един тесен кръг от хора взема решение в Министерството на отбраната. (…) Също ме притеснява България да не направи голяма грешка при обвързването си с Полша”, добави той.

Михов заяви, че по детайли от писмото ще говори след вторник, когато казусът бъде обсъден с колегите му. Според него подобно писмо е получено в Министерството на отбраната по-рано и затова той ще разговаря с ресорния министър Николай Ненчев преди да оповести официалното си становище.

"Притеснен съм от това писмо. Намерението ми е да предложа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева провеждането на изнесено заседание на комисията по отбрана на летище "Граф Игнатиево", където е базиран този самолет. Там ще гостуват полски летци с техните МиГ-29. Трябва да подложим на парламентарен контрол министъра на отбраната и неговите сътрудници, за да имаме по-ясна позиция за в бъдеще към безопасността на летците и българските граждани”, каза някогашният шеф на Генералния щаб на армията и днешен депутат от АБВ.

Военният министър Николай Ненчев се готви да сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29, след като не успя да стигне до съгласие с руснаците да продължат поддръжката на машините. Според Ненчев офертата на поляците е с до 20% по-ниска от руската.

В отговор на руското предупреждение в събота Ненчев потвърди, че в момента преговорите с поляците продължават и смята, че те имат възможност да ни предоставят същия обем поддръжка на нашите МиГ-29. Освен това на по-късен етап Полша може и да модернизира старите руски машини, като така станат съвместими с НАТО.

Той заявява още, че съгласно решението на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 година за предприемането на мерки срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна България не може да продължи да извършва ремонта и поддръжката на техниката си в Русия.

В момента министерството търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?