Според най-новата стратегия за информационни технологии в училищата

М-обучение и домашни на таблет от 2017 г.

М-обучение и домашни на таблет от 2017 г.

През 2017 г. децата ще пишат домашните си с помощта на таблети и лаптопи. Това предвижда Стратегия за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в училищата (2014-2020) на просветното министерство.

 

"Стратегията е доста амбициозна. Но ще се случи, така мисля", каза министър Анелия Клисарова пред "Труд" в понеделник.

 

По думите ѝ, първата част на стратегията ще протече на три етапа до края на 2015 г.

 

Стратегията ще стартира с първоначална държавна инвестиция от 15 млн. лв. за изграждането на оптична мрежа между регионалните инспекторати по образованието, университетите и научните центрове. Според Клисарова, това ще сложи край на хартиения документооборот.

 

Втората фаза на стратегията предвижда да се разшири безжичната мрежа в средните училища в страната. По данни на министерството, към момента с Wi-Fi покритие разполагат около 25 процента от тях, целта е интернет да се прокара в още толкова.

 

След това ще бъде актуализиран и образователен портал, на който ще се качва обновеното учебно съдържание, което, по думите на Клисарова, в момента се готви.

 

През 2016 г. и 2017 г., ще се развиват дейности по мобилност и сигурност.

 

"Обучението няма да е-обучение, както сме свикнали да го наричаме сега. То ще е м-обучение, или мобилно обучение", каза Клисарова.

 

Това на практика означава, че учениците и учителите ще влизат в националната образователна платформа през таблети или лаптопи. Така, според министерството, децата ще могат да използват информацията при подготовката на уроците си, а крайната цел е да може да се провежда "теле- и видеообучение".

 

Последният етап от стратегията (2018-2020 г.) предвижда въвеждането на виртуални класни стаи и лаборатории в страната.

 

Клисарова обаче отбеляза, че новите учебни планове засега не се очертава да влязат скоро. Очаква се първи да бъдат готови тези за природо-математическите науки, но министерството продължава да не се ангажира със срок до кога ще бъде изпълнено това. Новите програми ще влязат най-вероятно с приемането на вечно незавършения Закон за средното образование, който вече три кабинета си "завещават".

Споделяне

Още от България