Ново предупреждение от "Дондуков" 2 за съдебните назначения:

М. Попова: Нужна е по-висока летва при избора на главен прокурор и съдии в КС

"Само с едни красиви процедури нищо не става"

Маргарита Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова разкритикува в сряда Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание за ниските стандарти, които се залагат в правилата за избор на главен прокурор и съдии в Конституционния съд (КС), като призова за "обективен избор, основан на критерии и висока летва".

За три дни това е вторият предупредителен сигнал от президентството по повод актуалните съдебни назначения, след като президентът Росен Плевнелиев даде заявка, че може да не приеме нито един от сегашните трима кандидати за главен прокурор, ако те се окажат неподходящи. Той също така се обяви срещу партийните договорки при избора на конституционни съдии.

Рекапитулацията от скандала "Марковска" до момента е тежко увреден имидж на парламента, демократичните процедури и правовия ред, както и пълното разцепление на СДС.

В същото време ВСС се забърка в скандал още в началото на процедурата за избор на главен прокурор, след като прие правила за гласуване, работещи в полза на предварително ясния фаворит. Претенденти за позицията на ръководител на прокуратурата са шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, заместник-главният прокурор Галина Тонева и ръководителят на апелативна спецпрокуратура Борислав Сарафов. От изказванията на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов се разбра, че любимецът на властта е Цацаров.

Маргарита Попова отказа да отговори на въпрос кой е предпочитаният от нея кандидат, макар че лично е работила с Борислав Сарафов, докато беше прокурор. Тя предпочете да говори за стандартите на ВСС.

"Нека да се състезават. Нека видим критериите и летвата на органа, който трябва да ги избере – Висшия съдебен съвет. Летвата би могла да бъде още по-висока. Нямам сантименти. Общо взето знам кой какво може, кой с каква концепция би могъл да излезе", заяви Попова в сряда по време на дискусия за помилванията.

Според бившия прокурор и правосъден министър много е важно ВСС да мотивира избора си, както и да се чуе мотивацията на кандидатите и да се даде оценка на досегашния главен прокурор.

"Концепциите са важни заради обществото. Хората трябва да чуят и да се ориентират кой каква визия има за мястото, което желае да заеме. За мен е по-важно в тези концепции да има много достойно място за мотивацията на всеки кандидат. Никога досега не съм чула мотивацията на някой, за да пожелае да отиде на даден пост. По изложените мотивации, после ще можете да ги държите отговорни за това, което правят в този много, много дълъг мандат", каза Попова.

Вицепрезидентът заяви, че не вижда нищо лошо в похвалите на управляващите към Цацаров.

"Нищо лошо няма в това всяка една от властите да може да каже хубави неща, да може да изложи и критики. Това не е страшно, че се чува. Важното е да има обективен избор, основан на критерии и висока летва. Много искам да се случи. Да чуем и оценката на предишния мандат. Трябваше да бъде направена такава оценка, когато мандатът приключва. Оценка на един седемгодишен мандат. Няма такава оценка. Сега ще трябва новият кандидат да я прави и да каже какво той ще продължи напред. Оценка на мандат и обещания за действия. Едното го нямаме. Сега ще се стовари на гърба на този, който претендира и много желае да бъде главен прокурор. Ако не го направи, тази тежест ще го съпровожда до края на седмата година", заяви Маргарита Попова.


Според нея конституцията има "огромен дефицит", защото позволява на държавния глава само веднъж да блокира избора на ВСС за постовете главен прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

По темата за скандалите около КС Попова заяви, че е ѝ неприятно да наблюдава продължителните политически скандали. "Това е част от политическия живот, за който също трябва да искаме по-висока летва. Има много достойни хора (за съдии в КС). Въпросът е кой номинира, как номинира, кой изслушва, как изслушва. От едни написани на хартия процедури, ако само така се оценяваме, че сме направили процедури и че ги има, колкото и да са красиви, просто нищо не става", каза Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?