М-Тел не спазил срока за сваляне на роуминга

М-Тел не спазил срока за сваляне на роуминга

Европейската комисия публикува в четвъртък на сайта си информация, отразяваща прилагането на регламента за намаляването на тарифите на роуминга. Според събраните данни от 94 мобилни оператори в страните членки на Евросъюза, повечето от тях се съобразяват с новото законодателство, но има и „черни овце“, които  продължават да пречат на потребителите да реализират ползи, се посочва в съобщение на ЕК.

Според подробната таблица, публикувана от ЕК, "Мобилтел" не е спазил крайния срок за въвеждане на новата тарифа за разговорите, докато абонатът е в чужбина. Това не е сторил и словенският оператор "Тусмобил". Люксембургският телеком "Воксмобил" не е успял да предложи на клиентите си новата роуминг тарифа до 30 юли 2007 година, каквито са изискванията. Кипърският оператор "Ситамобил" пък е определен като "изключително закъснял" с предлагането на новата тарифа, чието активиране е насрочено чак за 30 август. Белгийска компания е пратила до клиентите си SMS, че ще бъдат автоматично прехвърлени към евротарифата на 30 септември 2007 г. Самите цени са достъпни само на сайта на дружеството. Операторите в Латвия не са отговорили на въпросника на комисията. От Естония е получен само един отговор, два финландски оператори също не са  писали до Брюксел.

Голямата част от мобилните оператори са предпочели тавана на евротарифата, който е 0.49 евро за направен разговор в чужбина, и не повече от 0.24 евро за получено обаждане зад граница без ДДС, сочат данните на ЕК. Много от телекомите са предложили поевтинените със 70 процента цени  още от началото на юли, други обаче са изчакали почти до изтичането на крайния срок 30 юли.

Някои оператори предлагат и цени по-ниски от предложените от ЕС или нови роуминг пакети. Такава политика избра и българският "ГлоБул". Прилагането на регламента от операторите изглежда става плавно, въпреки че известен брой непрозрачни оферти заплашват да лишат потребителите от възможността да се възползват максимално и пълноценно от новите правила на ЕС, отбелязват от комисията.
Еврокомисарят по въпросите на информационното общество и медиите Вивиан Рединг отбеляза, че  няколкото случая на забавяне на регламента ще бъдат предложени за разглеждане от националните и европейски регулаторни органи. "Ако се докаже, че това поведение нарушава закона, регламентът на ЕС относно роуминга предвижда санкции, към които може да се добави и задължението за пълното прилагане на законодателството в областта на конкуренцията“, отбеляза Рединг.

Най-ниската установена до момента от Комисията евротарифа е 31,5 цента за минута за направен и 12,6 цента за получен мобилен разговор в чужбина. Освен това, някои оператори предлагат специални пакети, което може да представлява интерес за определени потребителски групи, които често ползват мобилния си телефон в чужбина, се посочва още в прессъобщението от Брюксел.

През октомври Комисията ще проведе още по-подробен анализ, в сътрудничество с Европейската регулаторна група. Резултатите ще бъдат включени в оценката на регламента на ЕС относно роуминга, която Комисията трябва да представи на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, най-късно 18 месеца след влизане в сила на регламента.
Въз основа на тази оценка ще бъде решено дали да бъде продължен или разширен обхвата на регламента или не, както и дали Комисията трябва да се намеси отново, за да включи също SMS, MMS и преноса на данни, които за момента не са обхванати от регламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?