М-Тел отчете спад на печалбата за тримесечието

Спад на приходите и съответно на печалбата отчете “Мобилтел“ за първото тримесечие на 2009 г. В сряда GSM-операторът с най-голям пазарен дял в България публикува финансовите си резултати и данни за “Телеком Аустрия Груп“, част от която е дружеството.

За първите три месеца на настоящата година М-Тел е намалило приходите си с над 4 млн. лв. в сравнение със същия период на предходната година. Причината е в поевтинулите заради силната конкуренция тарифи, както и по-ниските постъпления от абонаментни такси. Падналите цени обаче частично са компенсирани от увеличението на генерирания от един абонат трафик с 15.1 на сто повече изговорени минути. Все пак средният приход от клиент пада до 8.7 евро докато през януари-края на март 2008 г. той е възлизал на 9.4 евро.

Печалбата преди облагане е паднала от 92.9 млн. евро през миналогодишнотопърво тримесечие на 76.6 млн. евро за сега отчитания период.Оперативната печалба обаче е 31.6 млн. евро за посочения период заради по-високите оперативни разходи, както и по-високите амортизационни отчисления, докато година по-рано тя е възлизала на 52.9 млн. евро.

Операторът отчете 5.3 милиона абонати в края на месец март 2009 г., което е спад в сравнение с декември 2008 г., но според компанията намалението е заради премахнати от базата данни неактивни потребители на предплатени карти.

Пазарният дял на Мобилтел остава стабилен на ниво 50%, посочват от дружеството.

Групата “Телеком Аустрия“ отчита като цяло осезаема загуба на фиксирани линии, но ръст на потребителите на мобилни услуги от 10 на сто.

Приходите ѝ са намалели с 5 процента до 1.197 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?