М-Тел придобива два алтернативни телекома

М-Тел придобива два алтернативни телекома

Мобилният оператор с най-голям пазарен дял у нас “Мобилтел“ окрупнява още дейността си, след като прибавя към портфолиото си два от водещите български алтернативни телекома - "Спектър нет" (по-познат на потребителите като “Спектрум нет) и "Мегалан нетуърк". Предварително споразумениe за сделката бе подписано в сряда и е за 100% от капитала на двете дружества.

Техните общи задължения са за 83 млн. евро. "Телеком Аустрия" ще плати чрез подразделението си "Мобилтел" 72 млн. евро. Сумата включва 14.5 млн. евро, чието изплащане ще става до края на 2011 г. и ще зависи от постиженията на двата оператора, се посочва в съобщението на "Телеком Аустрия“.

Чрез закупуването на двата телекома "Мобилтел" ще увеличи значително дела си на пазара на фиксиран интернет и фиксирана телефония, където в момента доминира "Виваком" (бившата БТК). Общият брой клиенти на "Спектър нет" и "Мегалан" са 89 100, по данни на "Телеком Аустрия“.

Преди около месец шефът на М-Тел Андреас Майерхфер обяви, че дружеството му се оглежда за поглъщането на алтернативен оператор.

"С придобиването на двата оператора "Мобилтел" ще се превърне в един от най-големите доставчици на фиксирани броудбанд услуги, особено в големите градове в страната. Целта ни е да отговорим на увеличаващото се търсене на комбинирани услуги от фиксирана и мобилна телефония, фиксиран и мобилен интернет, а в допълнение и телевизия”, каза Майерхофер.

От М-Тел посочиха, че пакетните услуги ще свалят сметките на потребителите на комбинирани решения, тъй като ще могат да се възползват от редица отстъпки.

Придобиването идва след като в началото на годината “Спектър нет“ купи друг алтернативен телеком - “Орбител“, за 5 млн. евро от притежателя му “Мадяр Телеком“, част от групата на "Дойче Телеком". "Спектър нет" наскоро пусна и облигации за 4.25 млн. евро за развитие на бизнеса, като намеренията ѝ бяха и за нови поглъщания.

Основни акционери в “Спектрум нет“ са изпълнителният ѝ директор Теодор Захов и “Алфа Финанс Груп“, в която участва и бизнесменът Иво Прокопиев, притежаващ “Икономедия“, издател на вестниците “Капитал“ и “Дневник“.

Собственици на "Мегалан нетуърк" са "Мегалан" ООД и "Паризу трейдинг", която е изцяло собственост на американската "Паризу".

Двете дружества, които имат силно развит сегмент на интернет услугите, ще запазят своя мениджмънт и ще работят като отделни субекти през следващите 18 месеца. Въпреки това обаче плановете на новия собственик са да предложи съвместни услуги под марката М-Тел до края на тази година.

"Ще направим всичко възможно да запазим служителите - не само висшия, но и средния мениджмънт", обяви изпълнителният директор на "М-Тел" Андреас Майерхофер.

Новият собственик ще продължи да развива проекта на "Спектрум нет" за прокарване на високоскоростен фиброоптичен интернет до дома.

Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро. За тази година прогнозите са, че тя ще достигне 9.6 млн. евро с очаквания за силен ръст в бъдеще.

Предстои сделката за "Спектър нет" и "Мегалан" да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес