МААЕ алармира за изчезването на 400 тона експлозиви в Ирак

Близо 400 т конвенционални експлозиви, които могат да бъдат използвани за класически или ядрени ракети, са изчезнали от склад за оръжие в Ирак, оставен без наблюдение. Това потвърди в понеделник говорителката на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Мелиса Флеминг, цитирана от световните агенции.

Експлозивите са изчезнали след инвазията в Ирак през март 2003 г.

В понеделник МААЕ се очаква да информира за случая Съвета за сигурност на ООН.

АП уточнява, че откраднатите 380 т взривни вещества са изчезнали от военен обект, който навремето имал ключова роля в усилията на Саддам Хюсеин да създаде атомно оръжие.

Смята се, че експлозивите са били взети от комплекса Ал Кагаа след 9 април 2003 г.

Липсата била сигнализирана на МААЕ на 10 октомври от иракското министерство на науката и технологиите.

Не е ясно какво е станало с експлозивите, нито кога са били откраднати, посочи Флеминг. Според в. Ню Йорк таймс обектът трябвало да бъде поставен под контрола на американските войници, но в момента той представлява запустял терен, където вчера обирджиите продължавали да действат.

Мелиса Флеминг уточни, че голяма част от експлозивите са били запечатани от МААЕ, защото можели да се използват за ядрени цели. Тя изтъкна, че атомната агенция няма конкретни доказателства печатите да са били счупени.

МААЕ посочи, че е водената от САЩ коалиция на няколко пъти е била предупреждавана по повод на експлозивите.

"Нашето основно притеснение е, че ако тези материали попаднат в опасни ръце, могат да бъдат използвани за терористични акции", заяви Флеминг.

Експлозивите са били запечатани от екип на МААЕ преди войната през 2003 година, след което агенцията не е имала достъп до обекта.

Сред изчезналите материали има такива, които са основни компоненти за пластични експлозиви, които се използват масово при атентати с коли бомби в Ирак.

ББС посочва, че тревогата на МААЕ е основателна, тъй като само един килограм от тези мощни експлозиви е достатъчен да срине сграда.

По-рано този месец агенцията на ООН алармира за изчезването на ядрени материали и оборудване от атомна централа в Ирак.

Споделяне

Още от Свят