МААЕ: Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка със световните сили

Юкия Амано

Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка със световните сили, обяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че така Амано е отхвърлил съмненията на САЩ за международните ядрени инспекции в Ислямската република.

"Поетите от Иран задължения се изпълняват", обяви Амано на заседание на Управителния съвет на МААЕ.

До днес базираната във Виена агенция е имала достъп до всички места, които е трябвало да посети, отбеляза нейният генерален директор. Той обаче подчерта, че Иран трябва да превърне определените от МААЕ строги правила за инспекциите в закон, тъй като в момента те се прилагат временно.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че страната му може да се оттегли от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., припомня ДПА. Тръмп твърди, че Иран не позволява на МААЕ да инспектира някои обекти и че сделката няма да попречи на Ислямската република да произведе ядрени оръжия. Той настоява споразумението да бъде преразгледано и да включва по-строги изисквания към Иран.

 

Останалите страни по сделката - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай - обаче не проявяват интерес към такава ревизия.

Споделяне

Още от Свят