МААЕ: Иран не е прекратил обогатяването на уран

МААЕ: Иран не е прекратил обогатяването на уран

Иран не е прекратил обогатяването на уран, казва Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в свой доклад в четвъртък, с което отваря пътя за налагане на санкции спрямо Техеран от Съвета за сигурност на ООН.

Световните агенции разпространиха част от информацията, която е изтекла преди представянето на внасянето на доклада в ООН.

31 август е крайният срок, даден на Иран да спре обогатяването на уран. В доклада няма данна дали дейността е преустановена точно в този ден, но се посочва, че на 24 август е започнал работа по нова партида.

Позовавайки се на информирани източници, АП съобщи, че центрофугите са преработвали ураниев газ за обогатяване до късно във вторник – последния ден, в който инспектори на МААЕ докладваха за хода на иранската ядрена програма.

МААЕ посочва, че няма никакви сигнали Иран да е замразил обогатяването на уран.

В сряда иранският президент Махмуд Ахмадинежад заяви, че “иранският народ няма да приеме никакво сплашване, инвазия или нарушаване на неговите права.”

Той също така каза, че враговете на страната се опитват да провокират разногласия сред иранския народ, но “аз им казвам: вие не сте прави. Иранският народ е единен.”

“Те твърдят, че подкрепят свободата, но те подкрепят най-тираничните правителства в света да преследват свои собствени интереси”, каза президентът на Иран по адрес на САЩ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отказът на Техеран да замрази обогатяването на уран в указания срок би било достойно за съжаление и че международната общност няма как да игнорира това.

“Ние направихме на Иран много, много добро предложение”, каза Меркел, имайки предвид пакета от стимули, които трябваше да накарат Иран да прекрати обогатяването на уран.

Ако Иран не приеме предложенията, ние няма да затръшнем вратата, но не можем да се държим така, сякаш нищо не се е случило, каза германският канцлер. Тя допълни, че следва да бъде дискутирано какви стъпки ще се предприемат, но отказа да даде подробности.

Държавният департамент на САЩ все още не е обявил какви санкции предлага. Американски и европейски представители вече намекнаха, че може да въведат ограничения за пътувания на ирански официални лица или да бъде забранена продажбата на Иран на технологии с възможна двойна употреба. Очакванията са да се започне с относително по-слаби санкции, за да може да бъде спечелена подкрепата на Русия и Китай, които се противопоставят системно на налагането на санкции на Техеран.

Възможно е да се стигне и до по-сериозни наказателни мерки като замразяване на авоари или забрана на трансграничната търговия. Това вероятно ще срещне сериозни възражения не само от страна на Русия и Китай, тъй като подобни санкции бяха застрашили износа на петрол от Иран.

Русия и Китай, които имат традиционни икономически и стратегически връзки с Иран, вероятно ще се противопоставят на САЩ за бърза реакция спрямо нарушенията на Техеран.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?