МААЕ: Иран продължава да спазва ограниченията, наложени от ядреното споразумение

Иранският президент Хасан Рохани

Иран продължава да спазва своите задължения, поети по ядреното споразумение с шестте световни сили. Това се казва в първия мониторингов доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) след повторното въвеждане на американските санкции срещу Ислямската република, предаде Ройтерс.

Някои от проверките по ключови точки от споразумението са били направени непосредствено преди новите санкции да влязат в сила.

Иранските запаси от обогатен уран и способността му да произвежда такъв материал остават под лимитите, установени от споразумението със САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай, подписано през 2015 г., се посочва в доклада. Това е било удостоверено на 4 ноември, т.е. ден преди санкциите на САЩ да влязат отново в сила заради едностранното изтегляне на Вашингтон от споразумението. Под допустимия лимит са и запасите на Иран от тежка вода, също ограничени от споразумението, и това е удостоверено на 3 ноември.

Иран продължава да предоставя пълен достъп на ядрените инспектори от МААЕ, посочва директорът на агенцията Юкия Амано в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?