МААЕ: Иран се придържа към ограниченията на ядрената сделка със Запада

МААЕ: Иран се придържа към ограниченията на ядрената сделка със Запада

Иран се придържа в ядрените си разработки към основните ограничения, наложени му от споразумението от 2015 г. с шестте световни сили. Това се констатира в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде от Ройтерс.

Това е третият доклад на агенцията на ООН за ядрен надзор откакто през януари встъпи в длъжност президентът на на САЩ Доналд Тръмп. Той окачестви сделката с Иран, сключена през мандата на предшественика му Барак Обама, като най-лошата в историята.

В поверителния доклад на МААЕ, разпратен до страните членки на агенцията, пише, че към 21 август т. г. Иран е разполагал с 88,4 кг. ниско обогатен уран - доста под определения лимит от 202,8 кг. Нивото на обогатяване не надхвърля предписаните 3,67 процента.

Иран държи на склад 111 тона т. нар. тежка вода - използвана в реактори за производство на плутоний, - което също е под лимита от 130 тона. След приключването на започналия на 27 април ремонт на инсталациите си за производство на тежка вода Иран ги е задействал наново на 17 юни, констатира МААЕ.

Обогатеният уран до нива под 5 на сто е смятан за подходящ за използване в ядрени реактори за граждански цели. За военни цели е необходим обогатен до около 90 на сто уран. Някои изотопи на плутония също са основни компоненти на атомните бомби, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят