МААЕ: Иран се придържа към ограниченията на ядрената сделка със Запада

МААЕ: Иран се придържа към ограниченията на ядрената сделка със Запада

Иран се придържа в ядрените си разработки към основните ограничения, наложени му от споразумението от 2015 г. с шестте световни сили. Това се констатира в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде от Ройтерс.

Това е третият доклад на агенцията на ООН за ядрен надзор откакто през януари встъпи в длъжност президентът на на САЩ Доналд Тръмп. Той окачестви сделката с Иран, сключена през мандата на предшественика му Барак Обама, като най-лошата в историята.

В поверителния доклад на МААЕ, разпратен до страните членки на агенцията, пише, че към 21 август т. г. Иран е разполагал с 88,4 кг. ниско обогатен уран - доста под определения лимит от 202,8 кг. Нивото на обогатяване не надхвърля предписаните 3,67 процента.

Иран държи на склад 111 тона т. нар. тежка вода - използвана в реактори за производство на плутоний, - което също е под лимита от 130 тона. След приключването на започналия на 27 април ремонт на инсталациите си за производство на тежка вода Иран ги е задействал наново на 17 юни, констатира МААЕ.

Обогатеният уран до нива под 5 на сто е смятан за подходящ за използване в ядрени реактори за граждански цели. За военни цели е необходим обогатен до около 90 на сто уран. Някои изотопи на плутония също са основни компоненти на атомните бомби, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?