МААЕ: Няма признаци, че Северна Корея се освобождава от ядрените си оръжия

МААЕ: Няма признаци, че Северна Корея се освобождава от ядрените си оръжия

Северна Корея продължава ядрената си дейност, въпреки заявените през пролетта намерения на нейния лидер Ким Чен-ун, обяви Международната агенция за атомна енергия МААЕ, предаде ДПА.

"Продължаването и развитието на ядрената програма на Корейската народнодемократична република са изключително тревожни", каза генералният директор на агенцията Юкия Амано в доклад, който ще бъде представен на годишното общо събрание на МААЕ през септември.

Агенцията на ООН, която няма представители в Северна Корея, след като нейните инспектори бяха изгонени през април 2009 г., разчита най-вече на показатели за дейности, свързани със севернокорейската "радиохимична лаборатория" "от края на април до началото на май 2018 г.", след срещата на върха между двете Кореи през април.

Освен това, се отбелязва, че експерименталният реактор в Йонбьон продължава "оперативния си цикъл", започнат през декември 2015 г. Смята се, че там се произвежда плутоний за севернокорейските ядрени изпитания.

МААЕ също така подчертава, че Пхенян продължава строителството на своя реактор за лека вода, както и извличането и концентрацията на уран в ядрения си обект в Пьонсан.

Оценявайки тези дейности като "достойни за дълбоко съжаление" в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, Амано призовава още веднъж Северна Корея да "изпълни изцяло международните си задължения". Той посочва, че МААЕ е готова бързо да възобнови инспекциите си на място.

На 12 юни Ким Чеин-ун потвърди ангажимента си за "пълно освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие" по време на безпрецедентната си среща с американския президент Доналд Тръмп. Ким вече беше обявил намерението си на 27 април на среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, но тези декларации за намерения не бяха придружени нито от график, нито от мерки и са далеч от "пълно, подлежащо на проверка и необратимо" освобождаване от ядрено оръжие, за което настояват САЩ.

Миналата седмица обаче, Държавният департамент на САЩ изтъкна, че разговорите със Северна Корея вървят "в правилна посока".

Двете Кореи трябва да имат нова среща на върха през септември в Пхенян.

В момента инспекторите на МААЕ наблюдават страната чрез сателити и ползват и друга налична информация.

Споделяне

Още от Свят