МААЕ остава със съмнения по ядрената програма на Иран

Шефът на ядрената агенция на ООН Мохамед ел Барадеи заяви в публикувано днес интервю, че от декларацията на Иран за ядрените му програми личи, че страната не е спазила разпоредби на договора за неразпространение на ядрените оръжия.

В интервю за испанския всекидневник Ел Паис, цитирано от Ройтерс, генералният директор на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщава, че след проучване на представената от Техеран документация е било установено, че Иран не е спазил някои от изискванията на договора.

На 23 октомври Иран изпрати на МААЕ декларация, в която описва пълно и подробно историята на своите ядрени програми, които според Техеран са за мирни цели. Декларацията бе представена преди крайния срок 31 октомври, поставен от управителния съвет на МААЕ поради съмненията, че иранците се опитват да създадат ядрени оръжия.

В интервюто за Ел Паис, дадено вчера Ню Йорк, Мохамед Ел Барадеи посочва, че тази седмица ще съобщи повече подробности за анализа на иранската декларация.

Следващата седмица се очаква Ел Барадеи да връчи на дипломати във Виена, където е седалището на МААЕ, поредния доклад за инспекциите на агенцията в Иран. Този доклад ще бъде обсъден на 20 ноември на заседание на управителния съвет на МААЕ, съобщава Ройтерс.

В огласения вчера годишен доклад до Общото събрание на ООН Мохамед ел Барадеи призова организацията да обсъди евентуалното поставяне под международен контрол на производството на обогатен уран и плутоний в целия свят.

Държавният департамент на САЩ заяви, че всяко решение на Иран да прекрати сътрудничеството по своята ядрена програма ще доведе до сериозни проблеми.

Този коментар бе предшестван от забележката на иранския религиозен лидер, че прекомерните изисквания от страна на международната общност могат да принудят Техеран да прекрати сътрудничеството с МААЕ, предаде Си Ен Ен.

Като страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие Иран е задължен да сътрудничи изцяло с МААЕ, да осигури верификация на изпълнението на поетите от страна на Иран ангажименти, посочи в понеделник зам. - говорителят на Държавния департамент. Той добави, че Иран трябва също така да отговори на допълнителните изисквания, поставени от МААЕ в резолюция от 12 септември.

Иранският религиозен лидер Аятолах Хомейни даде висока оценка за постигнатото миналия месец споразумение с външните министри на Великобритания, Франция и Германия, но предупреди, че Иран може да прекрати сътрудничеството с МААЕ, ако има прекалено силен натиск от страна на международната общност.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?