МААЕ поема инспекциите на либийската ядрена програма

Международната агенция за атомна енергия, САЩ и Великобритания се договориха по спора за това кой да провери дали Либия е прекратила ядрената си оръжейна програма, предадоха световните агенции.

Ръководителят на международната агенция Мохамед Ел Барадей потвърди, че неговата организация ще проведе инспекции, докато САЩ и Великобритания ще осигурят логистична подкрепа и ще помогнат да се премахнат всички ядрени съоръжения, които бъдат открити.

Ел Барадей разговаря с американския помощник-държавен секретар по контрола над въоръженията Джон Болтън и с британския му колега Уилям Еърман във Виена.

Миналия месец Либия обяви, че се отказва от ядрената си оръжейна програма и отваря инсталациите си международни инспекции Ръководителят на МААЕ Мохамед ел Барадеи заяви днес, че се е договорил с представителите на САЩ и на Великобритания за това как да бъдат оценявани и унищожавани либийските ядрени възможности, предаде Ройтерс.

Според цитирани от агенцията дипломати Ел Барадеи е искал уверения, че международната агенция - чиито инспектори бяха накарани от САЩ да напуснат Ирак и бяха изгонени и от КНДР - няма да бъде държана настрана от проверките, свързани с ликвидирането на либийската ядрена програма.

"Мисля, че имаме общо разбиране какво предстои да се направи. Ролята на агенцията е съвсем ясна. Ние трябва да извършваме проверките", заяви ръководителят на ядрената агенция на ООН на пресконференция във Виена след разговорите си с американския заместник-държавен секретар Джон Болтън и британския му колега Уилям Ърман, генерален директор на отдел Отбрана и разузнаване във Форин офис.

Болтън определи срещата като много конструктивна. Мисля, че сме на едно мнение с МААЕ. Това е много важна задача, заяви той пред журналисти, но не пожела да направи по-подробен коментар.

Ел Барадеи заяви, че МААЕ ще проверява как Либия ликвидира ядрената си оръжейна програма, а американски и британски войски ще унищожават и демонтират свързаните с нея съоръжения или материали, посочва Ройтерс. Ръководителят на МААЕ подчерта, че агенцията има нужда от логистичната подкрепа на САЩ и Великобритания. На днешната среща се опитвахме да координираме сътрудничеството си, допълни Ел Барадеи. Според него няма нужда от още един кръг такива консултации, макар че британски и американски представители ще продължат да се консултират с МААЕ.

Споделяне

Още от Свят