МААЕ поиска пълна прозрачност от Иран

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи заяви днес, че ще настоява за пълна прозрачност от страна на Иран за ядрената му програма, предаде Ройтерс.

Преди днешното закрито заседание на управителния съвет на МААЕ Ел Барадеи заяви, че настоятелно ще призове Иран през следващите седмици да покаже активно сътрудничество и пълна прозрачност и да разясни всички въпроси, свързани с програмата за обогатяване на уран, така че всички ядрени дейности да бъдат "пълно и точно декларирани и подложени на проверка от агенцията".

Според него част от предоставената от Иран информация е откъслечна и несъответстваща на предишните данни. Остава да бъде извършена още много и важна работа, преди агенцията да направи своите заключения, предупреди Ел Барадеи.

Предстоящата сесия на МААЕ ще проучи доклада на инспекторите от агенцията, според които в иранска атомна централа са открити следи от уран, използван за оръжейни нужди. Въпреки това Иран отрича това да е обогатен уран, се казва в доклада. Към този момент инспекторите не могат да кажат точно за какъв случай става въпрос, предаде Би Би Си.

Съединените щати обвиняват Иран в опит за развитие на ядрени оръжия и иска от агенцията на ООН да го осъди за нарушение на Споразумението за неразпространение на ядрено оръжие.

Според иранския представител в агенцията Али Акбар Салехи, ако заседанието на борда на МААЕ приключи добре, Иран скоро може да вземе решение по допълнителния протокол към споразумението, позволяващ по-сериозни инспекции на ядрените съоръжения в страната.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?