МААЕ потвърди, че Иран инсталира по-модерни центрофуги за обогатяване на уран

МААЕ потвърди, че Иран инсталира по-модерни центрофуги за обогатяване на уран

Международната агенция за атомна енергия - органът на ООН, който контролира ядрените дейности на Иран - потвърди днес, че Техеран инсталира модерни центрофуги за обогатяване на уран, предадоха световните агенции. Чрез тези центрофуги Иран може да увеличи запасите си от обогатен уран, което е нов етап в намаляването на иранските ангажименти по ядрената сделка.

Иран е инсталирал или е в процес на инсталиране в обекта за обогатяване на уран в Натанз 22 центрофуги от типа IR-4, една от типа IR-5, 30 от типа IR-6 и три модела IR-6s, се казва в изявление на говорител на МААЕ. Констатациите в него са въз основа на проверките, извършени от инспектори на агенцията на място.

В събота Иран обяви в детайли нови мерки за намаляване на ангажиментите по иранската ядрена сделка, но ще продължи да разрешава достъп на инспектори на ООН, които следят ядрената му програма. Вчера временният директор на МААЕ Корнел Феруца посети Техеран, където се срещна с ирански представители.

Според споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Иран има разрешение на този етап да произвежда обогатен уран само с центрофуги първо поколение – IR-1. Инсталирането на по-модерни центрофуги може да ускори производството на обогатен уран и увеличаването на иранските запаси. От юли те превишават пределите, фиксирани в ядрената сделка (300 килограма).

Днес МААЕ съобщи също, че Техеран я е информирал в неделя за намерението да инсталира каскадно 164 центрофуги за обогатяване на уран от типа IR-4 и 164 модела от типа IR-2m. Методът на каскадното инсталиране цели да подобри процеса на обогатяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?