МААЕ призова Иран да приеме ядрени проверки

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова Иран да се откаже от възраженията си срещу засилени международни инспекции в ядрените си обекти, за да увери света, че не разработва ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

В декларация на Управителния съвет на МААЕ се посочва, че "прозрачността" по отношение на иранската ядрена програма трябва да продължи.

Генералният директор на МААЕ Мохамед Ел Барадей каза, че Иран трябва да подпише допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядреното оръжие колкото е възможно по-скоро и без да поставя условия.

Това ще позволи да бъдат правени по - интензивни внезапни проверки. Ел Барадей призова за по-голямо сътрудничество с инспекторите на МААЕ, които трябва да се върнат в Иран скоро.

"Иран трябва да бъде напълно прозрачен. Ние имаме още много работа", каза той, цитиран от Би Би Си.

Управителният съвет на МААЕ отказа да приеме настояването на САЩ за по- твърд тон спрямо Иран.

За разлика от САЩ, които обвиняват Иран в тайно разработване на ядрени оръжия, в доклада на МААЕ обаче се говори само за неспазване на договорни клаузи от иранска страна.

Вашингтон настояваше МААЕ да поиска от Техеран безусловно да подпише Допълнителния протокол към споразумението с агенцията, който би позволил изненадващи инспекции в иранските ядрени обекти. Според дипломати обаче тонът на декларацията на Управителния съвет е бил значително по-мек. Изявлението бе порицание, а не осъждане, заяви дипломат.

Според наблюдатели декларацията е компромис, насочен да съчетае позицията на Иран, който отрича разработването на ядрени оръжия и САЩ, които го обвиняват именно в това.

Иранският представител в МААЕ Али Салехи каза, че страната няма да приеме по-нататъшни инспекции и че се "разграничава" от тази част на декларацията.

Според него в Управителния съвет не е имало консенсус за това трябва ли Иран да приеме безусловно по-строги инспекции.

Той добави, че независимо от колебанието на страната му дали да подпише допълнителния протокол, тя ще продължи сътрудничеството си с МААЕ.

Руският зам.-външен министър Юри Федотов, чиято страна помага на Иран да изгради ядрен реактор за 800 млн. долара в Бушер, приветства декларацията и каза, че бордът на агенцията е приел "балансиран" документ.

"Бордът от една страна посочи, че Иран не е разкрил своите ядрени програми и материали, но от друга страна посочи, че е предприел стъпки да промени ситуацията", каза той, цитиран от Би Би Си.

Вчера Управителният съвет обсъди доклад за иранската ядрена програма, според който Иран не е спазил договорни клаузи, целящи да му попречат да създаде тайно ядрени оръжия. В документа се посочва, че през 1991 г. Техеран е закупил 1,8 тона уран и е започнал да изгражда съоръжения за обогатяването му, без да информира МААЕ.

Американският президент Джордж Буш заяви вчера, че светът трябва да ясно да покаже на Иран, че няма да му позволи да се сдобие с ядрено оръжие.

"Международната общност трябва да се обедини и да заяви ясно на Иран, че ние няма да толерираме производството на ядрени оръжия. Иран ще бъде опасен, ако притежава ядрени оръжия", подчерта пред репортери американският президент.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?