МААЕ се надява на споразумение с Иран още през януари

Шефът на МААЕ Юкия Амано

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се надява да сключи през януари споразумение с Иран за проверки в ирански ядрени обекти, което да позволи уреждане на спорния въпрос с ядрената му програма. Това заяви ръководителят на пратената в Иран делегация на МААЕ Херман Накертс, цитиран от осведомителните агенции.

"Договорихме се да се срещнем отново на 16 януари - датата, на която смятаме да финализираме структурния подход и след която да започнем да го прилагаме", каза Накертс пред журналисти на летището във Виена след завръщането си от Техеран.

"Успяхме да постигнем известен напредък", каза Накертс. "Имахме добри срещи", добави той.

Изявлението му беше в съзвучие с изказването на иранския посланик в МААЕ Али Солтание след преговорите в Техеран. Иранската държавна телевизия съобщи, че Иран и МААЕ не са постигнали споразумение за допускане на инспектори на агенцията във военната база Парчин, посочи Асошиейтед прес.

МААЕ иска да получи достъп до обекта, намиращ се близо до Техеран. Тя подозира, че в базата Иран е изпробвал експлозиви, които може да бъдат използвани в ядрени оръжия. Иран отрича това и казва, че доказателствата са "скалъпени".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят