МААЕ започва инспекция в проблемната японска АЕЦ

Четиридневна инспекция започва в понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в проблемната атомна електроцентрала "Карива" в японския град Кашивадзаки, която при силното земетресение в началото на юли отечете 60 инцидента.

Сред по-значимите бяха изтичане на радиоактивна вода, пожар в трафопост към един от реакторите и изпускане на радиация в атмосферата, които обаче не доведоха да съществени повишение на радиационния фон.

Инспекторите на МААЕ трябва да приключат проверката в четвъртък и ден по-късно да се срещнат в Токио с японски представители по ядрената безопасност. След като приключат визита си в Япония, инспекторите на МААЕ ще изготвят и доклад за състоянието на АЕЦ "Кашивадзаки-Карива".

Проблемната централа има седем реактора. Тя доставя електричество за токийския мегаполис, намиращ се на 250 км от нея. АЕЦ "Кашивадзаки-Карива" дава 7 процента от електроенергията, произвеждана от японската компания Токио електрик пауър, която експлоатира обекта и която е най-големият частен производител на електроенергия в света, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?