Мач на Ливърпул се оказа в списъка на Европол с нагласените срещи

Мач на Ливърпул се оказа в списъка на Европол с нагласените срещи

Европол разследва мач на Ливърпул от Шампионската лига през 2009 година за уговорен резултат, съобщи датският вестник "Екстра Бладет". Това се случва ден, след като Европол разкри, че разполага с данни за уреждането на 680 футболни мача в целия свят, от които 380 в Европа.

Според информацията на изданието мачът от Шампионската лига в Англия, за който се твърди, че е обект на черно тото, е Ливърпул – Дебрецен. Двубоят на "Анфийлд" завърши с победа с 1:0 за английския гранд. Европол има съмнения, че вратарят на унгарски тим Вукашин Полексич е бил подкупен и е трябвало да пусне минимум три гола.

Капитанът на мърсисайдци Стивън Джерард обаче пропусна няколко добри шанса за гол и англичаните печелят само с 1:0 благодарение на попадението на холандския нападател Дирк Каут.

Хората, опитали се да уредят мача, след това си разменяли съобщения, в които изразявали разочарованието си от пропуските на Ливърпул и от резултата, пише датското издание. Според вестника на вратаря Полексич му е бил предложен подкуп и за срещата Дебрецен - Фиорентина (3:4) от груповата фаза на Шампионската лига, отново през 2009 година.

"Не сме имали контакти с Европол или с каквато и да е друга агенция", каза във вторник говорител на Ливърпул.

В понеделник Европол обяви, че престъпна група, заподозряна за договарянето на 380 футболни мача в Европа между 2008 и 2011 г., е била разбита в рамките на "най-голямото разследване досега за предполагаеми подправени мачове". Други 300 манипулирани мача са играни в Африка, Азия, Централна и Южна Америка.

Цел на измамите е било спечелването на големи суми от спортни залози. Около 425 съдии, директори на футболни клубове и футболисти са заподозрени за участие в манипулирането на резултатите от мачовете. Арестувани са 50 души.

По-голямата част от мачовете с измамни резултати са били част от турски, германски и швейцарски първенства. Директорът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че престъпната схема е била ръководена от Азия и се смята, че е спечелила поне 8 милиона евро.


От германската полиция посочват, че куриери са давали подкупи, достигащи 100 000 евро, на футболисти и съдии. В един уреден мач може да има замесени до 50 души в 10 страни на различни континенти, казва Фридхелм Алтанс, следовател от Бохум. Още тогава бе обявено, че има предлоположения за две нагласени срещи от Шампионската лига и още няколко мача от квалификациите за Световното първенство по футбол.

Роб Уейнрайт нарече деня на пресконференцията "тъжен ден за европейския футбол".

Той заяви: "Това е работа на организирана престъпна група, базирана в Азия, която работи с престъпни мрежи из цяла Европа. За нас е пределно ясно, че това е най-голямото разследване по подозрения за уреждане на мачове в Европа, провеждано някога. То даде огромен резултат, които според нас разкриват голям проблем за целостта на футбола в Европа. Разкрихме широка престъпна мрежа, която е работила интензивно. Това е тъжен ден за европейския футбол".

Споделяне

Още от Свят