Мъчителят на българските медици в Либия вече е генерал при новата власт

д-р Ашраф

Един от основните мъчители на българските медеци в Либия Джума Мишер в момента е генерал при новата власт в Либия. Бившият министър на правосъдието по времето на процеса Мустафа Абдел Джалил пък е председател на Преходния национален съвет и де факто е новия държавен глава на страната. Това съобщи д-р Здравко Георгиев по бТВ.

Според него решението на холандския съд, с което бяха осъдени мъчителите на палестинския доктор Ашраф да му платят 1.3 млн. долара, е златен шанс за България да договори по дипломатически път изплащането на обезщетение за претърпените страдания от българите и изчистване на името на България.

Холандия показа на света как защитава сънародниците си, каза д-р Здравков.

Никакви пари не могат да компенсират мъченията ни в либийските затвори, каза д-р Ашраф по бТВ. По думите му решението на съда има стойност за изчистване на името му.

Във вторник стана ясно, че холандски съд постанови компенсация от 1.33 милиона долара за палестинския лекар с българско и холандско гражданство Ашраф ал Хаджудж за мъченията в либийските затвори. Ашраф прекара повече от 8.5 години в затвори в Либия заедно с петте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев след като бяха обвинени в умишлено заразяване на над 300 деца в болницата в Бенгази с вируса на СПИН.

Те бяха осъдени на смърт чрез обесване след шумен процес в Либия. Последваха международни дипломатически совалки и през 2007 г. се стигна до освобождаването им и връщането в България за изтърпяване на наказанието.

Лекарят Ашраф, който взе българско гражданство в либийския затвор, за да ползва българската правна помощ, след като пристигна в България се ожени за кратко за българка. След това замина за Холандия, където от години живееха родителите му и взе тамошно гражданство. Той подаде искове срещу 12 либийски граждани в Гражданския съд в Хага за участието им в неговите мъчения и за нехуманно отношение.

Адвокатът на Ал Хаджудж посочи, че сега Холандия и ЕС трябва да гарантират, че либийските власти ще изплатят компенсацията.

В същото време България започна разследване срещу либийските мъчители на сестрите, но делото беше прекратено, защото не можаха да се установят извършителите. След като стана ясно, че Холандия е осъдила мъчителите, българската прокуратура възобнови следствието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?