Мачото Путин: "Аз не съм жена, така че нямам лоши дни"

Документален сериал на Оливър Стоун хвърля светлина върху живота на могъщия руски президент

Мачото Путин: "Аз не съм жена, така че нямам лоши дни"

Необичайно гладката разходка с автомобил по улиците на Москва, където трафикът обикновено е пренатоварен, не е единственият странен момент в четирисерийния документален филм на Оливър Стоун "Интервю с Путин". Руският президент шофира лично колата и разсъждава по свои любими теми като това как САЩ се надценяват геополитически, но по-нататък проследява с каменно лице филма "Д-р Стрейнджлав"- сатирична класика от епохата на Студената война за ядрения апокалипсис.

В интервютата Путин освен това обяснява, че няма и един неудачен ден като президент, защото е мъж.

"Аз не съм жена, така че аз нямам лоши дни", казва той пред Оливър Стоун, докато го развежда из позлатената тронна зала на Кремъл.

"Не се опитвам да обидя никого (с това сравнение -бел.ред.). Просто такава е природата на нещата. Съществуват определени природни природни цикли", пояснява Путин.

Носителят на "Оскар" Оливър Стоун е получил разширен достъп до Путин, с когото е провел редица срещи от юли 2015 до февруари 2017 г.. Това дава възможност на зрителите да надникнат в живота на един от най-влиятелните и потайни световни лидери, пише "Блумбърг" за филма, който ще бъде показан между 12 и 15 юни.

В едно от интервютата Путин казва, че първият му контакт с бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едеуард Сноудън бил в Китай. Той обяснява, че Русия му предложила убежище, "защото тогава ни казаха, че това е човек, който иска да се бори срещу нарушенията на човешките права".

В документалния сериал Путин говори за страстта си към хокея и тренировките с фитнес уреди за оформяне на мускулите. Той казва, че всеки ден вдига тежести и след това плува.

Зрителите освен това ще могат да видят как в своята резиденция Путин храни с моркови чистокръвен кон, кръстен на холандския физик -теоретик Йоханнес Дидерик ван дер Ваалс.

Според журналистите от "Блумбърг" Оливър Стоун води интервютата така, че позволява на руския президент да задава тона. От време на време бившият агент на КГБ, който от 17 години управлява Русия, звучи като глас на умереността. Докато Стоун, който по-рано засне филми, възхваляващи покойния президент на Венецуела Уго Чавес и кубинския лидер Фидел Кастро, задава въпроса "дали Уолстрийт работи активно за унищожаване на руската икономика в интерес на САЩ?". Путин отговаря уклончиво, казвайки, че само администрацията на САЩ гледа на Русия като на "конкурент".

В един от редките моменти на критицизъм Стоун пита Путин дали приетият през 2013 г. закон за забрана на гей пропагандата сред малолетни означава, че хомосексуалните са подложени на дискриминация в Русия. "Няма никакви ограничения", отвръща руският президент и дава за пример някои мюсюлмански държави, които наказват хомосексуалните със смърт.

Когато обаче го питат дали би влязъл под душа в подводница заедно с мъж гей, Путин отговаря, смеейки се: "Е, бих предпочел да не съм под душа с него. Защо да го провокирам? Но вие знаете, аз съм майстор по джудо".

Руският лидер наблюдава с каменно лице филма "Д-р Стрейнджлав", но се оживява по време на разговор за това как гледа на съвременните предизвикателства към доктрината за взаимно гарантирано унищожение и в частност на американската програма за противоракетен щит.

"Към днешна дата противоракетният щит не би защитил територията на САЩ. Никой няма да оцелее" във война между ядрените свръхдържави, казва Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят