Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

Ким Тора

Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри, някои от които се намират в ареста, и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Ройтерс, като се позова на официални документи.

 

Този развой означава, че Мадрид ще продължи да налага пряко управление над североизточната област.

Тора е сепаратист, искащ да възстанови състава на правителството, което обяви независимост от Испания през октомври, и за целта предложи за министри четирима души, които или са в ареста, или живеят в самоналожено изгнание.

Мадрид и Барселона са в продължаващо вече месеци наред противопоставяне помежду си, след като през декември на свиканите от централното правителство предсрочни избори в Каталуния сепаратисткият блок запази мнозинството си в регионалния парламент.

По силата на извънредното законодателство, позволило да бъде въведено прякото управление над делата на Каталуния, Мадрид трябва да сложи край на прякото управление, щом бъде напълно съставено каталунско правителство с назначени министри.

Централната власт обаче заяви, че номинирането на четиримата, които са обвиняеми за престъпления, вариращи от бунт до злоупотреби с публични средства, представлява умишлена провокация.

Сега вече не е ясно кога ще бъде отменено прякото управление на Мадрид, отбелязва Ройтерс. Днес испанският премиер Мариано Рахой заяви, че се надява Каталуния скоро да състави жизнеспособно правителство, което да спазва законите.

"Надявам се скоро да има правителство, което да е жизнеспособно, което да спазва закона и да влезе в диалог с нас", каза той в реч в Галисия. "Да бъде такова правителство, което ще работи за връщане на институционалната и политическа нормалност в нашата страна."

Испанските съдилища постановиха, че референдумът за независимост от 1 октомври и провъзгласената след това независимост от Испания са незаконни, защото противоречат на испанската конституция, в която е записано, че Испания е неделима.

В събота Рахой разговаря по телефона с двама опозиционни лидери - Педро Санчес на Испанската социалистическа партия и Алберт Ривера на формацията "Гражданите", за да обсъдят обстановката и да поиска подкрепата им.

Двете партии, които заедно с десноцентристката Народна партия на Рахой представляват мнозинство в испанския парламент, се обединяват около мнението, че докато не дойде на власт ново регионално правителство, прякото управление на Каталуния трябва да продължи.

"Ние, всички тези партии, които подкрепяме конституцията, трябва да приемем действителността и заедно да приложим конституцията", каза Ривера в телевизионно интервю днес. "В Каталуния има нужда от мир и стабилност заради нейната икономика и социална хармония."

Миналата седмица регионалният каталунски парламент одобри кандидатурата на Тора за регионален премиер. Тя бе предложена от намиращия се в момента в Германия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Пучдемон изчаква в Германия решението на германския съд, който трябва да се произнесе по искане на Испания за екстрадирането му по обвинения в злоупотреба с публични средства, свързана с организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния, провел се през октомври, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа