Мадрид иска регионални избори в Каталуня през януари

Остава вратичка, чрез която да бъде избегнато суспендирането на автономията на провинцията

Испанският премиер Мариано Рахой

Испанското правителство и основната опозиционна партия се споразумяха в петък да организират нови избори в Каталуня през януари, като част от специалните мерки за уреждане на най-голямата политическа криза в страната от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.


Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че утре ще бъдат обявени мерките за поставяне на Каталуня под прякото управление на Мадрид и че те ще бъдат подкрепени от социалистите и от центристката партия "Сиудаданос", предаде Ройтерс.

Представителката на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво съобщи, че е постигнато споразумение с испанското правителство за произвеждане на нови избори в Каталуня през януари.

Това вероятно ще нажежи още повече напрежението между Испания и каталунските активисти, искащи независимост. Каталунското правителство не иска нови регионални избори и казва, че има мандат да се отцепи от Испания след произведения на 1 октомври референдум, обявен за незаконен от Мадрид.

Централното правителство ще се събере утре на специално заседание, на което ще задвижи процедурата по активиране на член 155 от испанската конституция от 1978 г., който позволява на централните власти да отнемат изцяло или част от правомощията на всяка от 17-те автономни области в страната.

Мярката, която никога не е била прилагана, откакто демокрацията е възстановена след диктатурата на генерал Франсиско Франко, трябва да бъде одобрена от Сената. Народната партия на премиера Рахой има абсолютно мнозинство там, така че тя ще бъде прокарана лесно.

Това гласуване в Сената може да се състои най-рано на 27 октомври, каза говорителка на горната камара на испанския парламент, цитирана от Ройтерс.

Един от ръководителите на Народната партия заяви в ефира на радио "Кадена сер", че остава вратичка, чрез която да бъде избегнато суспендирането на автономията на Каталуня, съобщи Франс прес.


"Стига да не бъде обявена независимост и (регионалният лидер Карлес Пучдемон) да даде заден ход, има вратичка", каза генералният координатор на консервативната партия Фернандо Мартинес-Майльо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа