Мадрид опитва да попречи на Каталуния да обяви независимост

Испанският Конституционен съд отмени планирано за понеделник заседание на каталунския парламент

Каталунският сепаратистки флаг виси на врата в Барселона.

Испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунския парламент, планирано за понеделник, 9 октомври, на което се очакваше да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния, съобщава Ройтерс.

 

По информация на в."Паис" решението е взето след подаване на иск от социалистическата партия на Каталуния, която се противопоставя на отделянето от Испания. В иска на каталунските социалисти се казва, че евентуално едностранно обявяване на независимостта на региона от управляващите ще наруши грубо на испанската Конституция и ще "унищожи правата на депутатите", които се обявяват против подобна стъпка.

 

След като испанския Конституционен съд прие да разгледа иска на каталунските социалисти, решението за провеждане на заседанието в понеделник автоматично се обезсилва.

На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му.

 

Рахой призова каталунския лидер да се откаже от плановете за независимост


Същевременно испанският министър-председател Мариано Рахой призова премиера на Каталуния Карлес Пучдемон да се откаже от плановете за едностранно обявяване на независимост на автономната област, "за да бъдат избегнати по-големи злини".

Рахой каза в интервю за испанската осведомителна агенция ЕФЕ, че решението на каталунската криза е "бързо връщане към законността и заявление колкото се може по-скоро, че няма да има едностранно провъзгласяване на независимост".

Той изрази увереност, че Испания ще се справи със ситуацията, и припомни, че страната е имала доста сложни моменти в своята история, но винаги ги е преодолявала.

 

Мадрид отхвърля и каквото и да било посредничество в кризата

 

По-рано испанското правителство отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния. "Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява", подчертаха централните власти в комюнике.

 

Изявлението бе публикувано почти веднага след като каталунският регионален премиер отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия.

 

В реч, предавана снощи по телевизията, Пучдемон определи централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме посредничество. През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния, потвърди свое обещание той.

 

Днес пък Пучдемон заяви, че не се страхува да бъде арестуван заради организирането на забранения референдум. "Аз лично не се страхувам от това", казва Пучдемон в интервю за германския "Билд" в отговор на въпрос за възможен арест. По думите на Пучдемон вече нищо в действията на испанското правителство не го изненадва и е възможно и той да бъде арестуван, което, както според него би било варварска стъпка.

"Ще стигнем толкова далеч, колкото искат хората. Но без използване на сила. Винаги сме били мирно движение. А и съм сигурен, че Испания няма да може да пренебрегне волята на толкова много хора", каза той.

 

Реалността може да се окаже не толкова проста

Британският вестник "Индипендънт" отбелязва по повод снощното телевизионно обръщение на Карлес Пучдемон, че макар да е подчертал вече многократното изразеното от каталунското правителство искане за диалог за уреждане на противопоставянето с Испания, той е гледал да не използва думата "независимост".

"Ню Йорк таймс" очаква, че все пак Пучдемон ще постави резултатите от референдума на гласуване в регионалния парламент на Каталуния, където сепаратистите имат крехко мнозинство, което прави приемането на тези резултати много вероятно, но не и сигурно.

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че с всеки изминал ден националните власти и силите, подкрепящи независимостта на Каталуния, неумолимо се движат към драматична конфронтация.

Как би изглеждала независима Каталуния, гласи заглавие на материал на британския вестник "Телеграф". Там се отбелязва, че възможното ѝ излизане от състава на Испания ще се характеризира с дългова криза, затворени граници и отлив на имигранти от нейната територия.

Под заглавие "Може ли Каталуния да обяви независимост" в. "Гардиън" коментира, че след референдума в неделя каталунският премиер нееднократно е декларирал решимостта си за независимост. Реалността обаче може да се окаже не толкова проста, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа