Мадрид: Референдум в Каталуния в неделя няма да има

Властите в Барселона твърдят обратното, какви са възможните сценарии

Мадрид: Референдум в Каталуния в неделя няма да има

Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои, заяви говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от Ройтерс в петък.

"Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той след седмичното заседание на испанското правителство. Говорителят повтори позицията на испанското правителство, че референдумът е незаконен.

Това изявление бе направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза на пресконференция в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде Франс прес.

Той каза, че само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания. Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.


Същевременно лидерът на Каталуния изрази увереност, че в неделя всички избиратели в испанската автономна област ще гласуват мирно на референдума. "Не вярвам, че някой ще прибегне до насилие или че някой ще провокира насилие, което да затъмни безупречния облик на каталунското движение за независимост като пацифистко", каза днес Карлес Пучдемон в интервю за Ройтерс.


Пучдемон призова хилядите испански полицаи, пратени в Каталуния от централните власти с цел да осуетят вота, да действат в неделя с професионална, а не политическа компетентност. "Бих желал те да използват същите стандарти, които използва Мосос д'Ескуадра (каталунската полиция). Не политически стандарти, не по политическа заповед, а поддържане на реда и професионални стандарти", заяви той.

 

Възможните сценарии след референдума

 

Преговори? Едностранно обявяване на независимост - или предсрочни избори? Три дни преди очаквания опит на Каталуния да организира референдум за самоопределение, забранен от съда, за в бъдеще се очертават различни сценарии в политиката. Ето как ги описма в петък агенция Франс прес.

Ще има ли референдум?

На практика е сигурно, че в неделя няма как да се осъществи референдум, заслужаващ доверие от гледна точка на международното право - Мадрид направи всичко, за да го осуети.

Полицията конфискува милиони бюлетини за гласуване и 45 000 известия до членовете на секционните комисии. Избирателните списъци не са публикувани и нежелаещите независимост бойкотират вота.

Избирателната комисия, гарант за надлежно протичане на гласуването, бе разпусната поради заплаха с глоби.

На хиляди полицаи е поставена задача да запечатат изборните секции.

Раул Ромева, член на каталунското правителство, отговарящ за международните връзки, увери обаче, че референдум все пак ще има. "Можем да отпечатаме бюлетини за гласуване толкова пъти, колкото се наложи, разполагаме с избирателните списъци, имаме урни, ще има и изборни секции", заяви той тази седмица пред АФП.

Театри, музеи, библиотеки, църковни сгради и дори старчески домове, ще отворят врати за желаещите да гласуват на референдума за независимост на Каталуния, съобщи информационна агенция Еуропа Прес в петък.

Испанските власти предупредиха кметовете на населените места в областта, че Конституционният съд е спрял действието на указа на каталунския парламент за свикване на референдума. Въпреки това редица кметове са се съгласили да предоставят помещения за гласуване.

Испанската прокуратура вече реши да извика на разпит като заподозрени всички кметове от областта, които са се съгласили да съдействат за провеждането на допитването до населението.

Кметът на Барселона Ада Колау обеща жителите на каталунската столица да могат да гласуват без риск за служителите на градските власти.

Борещата се за каталунска независимост организация "Каталунско национално събрание" даде инструкции на териториалните си структури да се явят на 1 октомври пред изборните секции, за да раздадат бюлетини и да организират избирателите, като ги накарат да формират "гигантски и подредени опашки" преди отварянето на секциите. Тя призовава гласуващите към "мирна съпротива, никакво насилие и максимална дързост", но в никакъв случай да не се опълчват на местната полиция Мосос д'Ескуадра, ако предприеме действия срещу организацията на референдума, пише каталунският в. "Периодико де Каталуния".

Измамената надежда на каталунците - да събират данъци и да ги харчат като баските

Отказът на централните власти в Мадрид да дадат на Каталуния правото да събира данъци и да ги използва както намери за добре - привилегия, с която се ползва Страната на баските - подхрани през последните години движението за независимост на тази автономна област в Североизточна Испания, пише в петък Франс прес.

"Защо за баските може, а за каталунците не?", попита неотдавна регионалният вестник "Вангуардия".

Навсякъде в Испания централните власти събират по-голямата част от данъците и след това разпределят средствата между регионите. Единствените изключения са Страната на баските и съседната автономна област Навара, които директно вземат пари от данъкоплатците, а след това сами решават как да ги използват. Още

Преговори?

Доколкото е все по-ясно, че част от каталунските избиратели ще се явят пред урните (били те импровизирани или не), каквото и да става, и че гласовете за независимост ще са повече, защото противниците ѝ няма да участват, сепаратистките водачи ще търсят начин да извлекат ползи дори без обявяване на независимост.

Как обаче ще стане това?

Габриел Коломе, преподавател по политически науки в Барселонския автономен университет, вижда като първи възможен вариант повик за масова мобилизация в цяла Каталуния.

Малкият анархистки синдикат Се Хе Те отправи вече призив за обща стачка от 3 октомври, но основните профсъюзни централи У Хе Те и Се Се О О не са го последвали засега.

Една продължителна стачка би могла да нанесе щети на испанската икономика, тъй като Каталуния дава 19 на сто от БВП на страната.

Демонстрации и размирици?

В този контекст се запазва и възможността за масови демонстрации и безредици.

Правителството на консерватора Мариано Рахой впрочем е изпратило в региона две трети от полицейските специални сили за потушаване на бунтове. Попълнението включва близо 10 000 полицаи и цивилни охранители; една част са настанени по фериботите.

Въоръжени с този сценарий за масова мобилизация, сепаратистите "ще се опитат да преговарят" по проблемите с автономното управление и финансирането на Каталуния, предполага Коломе.

Социалистите вече са формирали в Мадрид парламентарна комисия за разисквания по промени в статута на испанските провинции. Една от отцепническите сили на каталунците - Каталунската европейска демократическа партия, прие да участва в дебата, което може би е знак, че най-малко една от партиите в каталунската управляваща коалиция иска преговори.

Провъзгласяване на република?

Рафаел Аренас Гарсия, преподавател по право в Барселонския автономен университет, предлага друг вариант с едностранно обявяване на независимост, съкратено DUI, което би принудило Мадрид да реагира.

В кабинета са взели на подбив съкращението DUI, означаващо на английски шофиране в пияно състояние (Driving under influence). В подобен случай държавата има възможност да суспендира автономията на Каталуния и да поеме примерно контрола над местната полиция.

Властите могат и да арестуват каталунските лидери като главата на регионалното правителство Карлес Пучдемон. Рискуват обаче снимка на отцепническите водачи, обкръжени от полицаи, да обиколи света и да осигури на сепаратистите възможността "да преминат от логиката на независимостта към логиката, предполагаща защита на демокрацията срещу една репресивна държава", отбеляза Коломе.

Предсрочни избори?

Трети сценарий изглежда включва разпускане на каталунския парламент, без да се провъзгласява независимост, а впоследствие, рано или късно - нови регионални избори.

Така сепаратистите разчитат може би да се възползват от кризата през последните дни и да получат по-голямо мнозинство в регионалния парламент, за да продължат борбата за независимост.


Игра на котка и мишка

Испанското правителство предприе действия да гарантира, че отсъствието на премиера Мариано Рахой от неофициалната среща на върха на ЕС в Талин няма да му попречи да предаде няколко послания на европейските си съюзници за референдума за независимост в Каталуния, пише каталунският вестник "Вангуардия".

Държавният секретар по въпросите на Европейския съюз Хорхе Толедо отиде в естонската столица, където вчера имаше неофициална вечеря на лидерите, а днес има среща на високо равнище, посветена на цифровизацията. Той планира да влезе в контакт с националните делегации и европейските лидери в кулоарите на тези събития и да им предаде три послания, казват дипломатически източници, цитирани от "Вангуардия".

Първо, референдум на 1 октомври няма да има. Второ, в Каталуния ще се възстанови законността. И трето, от понеделник ще започне диалог с каталунските власти. Колкото и да твърдят правителството в Мадрид и регионалните власти на Каталуния, че това е "вътрешен въпрос", каталунският конфликт се превърна в първостепенна грижа за Европа, пише най-високотиражният вестник в испанската автономна област.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа