Мадрид реши да оспорва в съда номинирането на Пучдемон за лидер на Каталуния

Карлес Пучдемон

Испанското правителство реши да оспори пред Конституционния съд решението на председателя на парламента на автономната област Каталуния да номинира бившия регионален лидер Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния след парламентарните избори в края на декември, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на правителството в Мадрид.

Вчера Държавният съвет на Испания - висшият консултативен орган на правителството - не намери основания да оспори в съда издигането на кандидатурата на Пучдемон, но правителството все пак реши да се обърне към Конституционния съд по въпроса въпреки липсата на поддръжка от страна на Държавния съвет.

Пучдемон избяга в Белгия малко след като провъзгласи независимост на Каталуния от Испания през октомври, което е незаконно според испанската правна система. Срещу него са предявени съдебни обвинения, включително за бунт и противодържавна дейност, които го заплашват с арест, ако се върне в страната.

Дебатите за кандидатурата на Пучдемон са на 30 януари в каталунския парламент. Ако конституционният съд приеме за допустим иска на правителството, той може да забрани провеждането на тези дебати. Днес испанският заместник-премиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Асошиейтед прес, каза, че като беглец от страната Пучдемон не може да бъде избран.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа