Мадрид в треска за сватбата на престолонаследника

Мадрид се съвзема от потискащото настроение след бомбените атентати през март, за да празнува сватбата на престолонаследника принц Фелипе и телевизионната водеща Летисия Ортис.

Празненствата в испанската столица започнаха три дни преди първата от около век насам кралска сватба.

В Мадрид и в страната са подсилени сериозните мерки за сигурност, които бяха предприети след бомбените атентати от 11 март.

Около 18 000 полицаи ще патрулират улиците, а въздушното пространство над града ще бъде затворено по време на сватбената церемония в събота.

В петък 300 000 души излязоха на улиците, за видят специалните илюминации, разположени на монументи по маршрута, по който ще преминат наследникът на испанския трон Фелипе де Бурбон и годеницата му Летисия Ортис Рокасолано към катедралата Алмудена.

Сред поканените 1 600 гости ще има много кралски особи и лидери от цял свят.

Българският премиер Симеон Сакскобургготски, който е в приятелски отношения с испанския крал Хуан Карлос, няма да присъства на сватбата, тъй като от петък е на посещение в Украйна, съобщиха по-рано испански медии. Той ще бъде представляван от най-големия си син Кардам.

В небето над Мадрид ще патрулират два изтребителя Ф-16, два разузнавателни самолета Ауакс са предоставени от НАТО.

Младоженците ще пътуват в брониран Ролс - Ройс Фантом (произведен 1984 г.).

Принц Фелипе и годеницата му Ортис поискаха тяхната сватбена литургия да бъде посветена на жертвите от атаката в Мадрид.

Очаква се те също така след церемонията те да спрат и да отдадат почит на мемориала на загиналите.

Любовният живот на 35-годишния принц, който беше смятан за един от най -желаните ергени в Европа, години наред беше любима тема на спекулации в Испания.

Съобщението през миналия ноември за годежа му с известната телевизионна водеща беше посрещнато с широко одобрение в католическа Испания.

Бракът с Фелипе е втори по ред за 31-годишната Летисия, но срещу това нямаше възражения, тъй като първият ѝ брак не е бил църковен.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?