Мадридските власти изпратиха полиция срещу стачкуващите таксита

Мадридските власти изпратиха полиция срещу стачкуващите таксита

Испанската полиция се намеси в понеделник, за да накара таксиметровите шофьори, стачкуващи от осем дни срещу нелоялната конкуренция на онлайн компаниите за транспортни услуги с лични превозни средства, да вдигнат блокадата на една от пътните артерии на Мадрид, предаде Франс прес.

Десетки полицаи бяха изпратени на булевард Кастеяна, пресичащ испанската столица в посока север-юг, за да накарат шофьорите да отместят колите, които блокират трафика. Въпреки напрежението между стачкуващите и полицаите няма сигнали за насилие.

След като първите превозни средства на стачкуващите бяха вдигнати с кранове, таксиметровите шофьори начело на колоната започнаха да се движат бавно, надувайки клаксоните в знак на протест.

Стачкуващите искат регулация, която да ограничи конкуренцията на онлайн компаниите за транспортни услуги с лични превозни средства, организирани чрез мобилни приложения като Юбър (Uber) и Кабифай (Cabify).

Таксиметровите шофьори обявиха намеренията си да парализират трафика в Мадрид с подкрепата на техни колеги, които се очаква да пристигнат от всички краища на Испания.

"Законното право на стачка не включва правото да парализираш града", заяви префектът на Мадрид Хосе Мануел Родригес Урибес в Туитър.

Таксиметрови шофьори в Барселона сложиха в четвъртък край на стачката си, след като постигнаха промяна на регулацията в Каталуния, която ще позволи да се изисква от резервиращите превоз чрез мобилни приложения да направят резервация поне един час предварително.

Водачите на таксита в Мадрид поискаха подобни мерки, но властите в испанската столица отхвърлиха каквито и да е споразумения, които биха премахнали конкуренцията за такситата, регулирани като обществена услуга, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?