Мадуро е готов за преговори с опозицията

Белият дом предупреди венецуелския режим да не преследва или репресира Гуайдо

Николас Мадуро, снимка ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде Ройтерс.

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще", каза Мадуро. Той увери, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти.

В момента се водят преговори за международно посредничество във връзка със ситуацията във Венецуела и въпросът може да бъде решен в близките часове, посочи Мадуро в интервю за РИА, взето в Каракас.

"Има няколко правителства и организации в света, които изпитват искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог. Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят /призива към/ диалог", добави Мадуро. Той уточни, че засега "става дума за частни преговори, разговори по телефона между президенти, външни министри".

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че би подкрепил произвеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, но отхвърли идеята за нови президентски избори, за каквито настояват редица страни по света. "Ние не приемаме ултиматум от когото и да било в света, не приемаме шантаж. Президентските избори във Венецуела се състояха, и ако империалистите искат нови избори, нека почакат до 2025 година", посочи той.

Мадуро "няма съмнения", че президентът на САЩ Доналд Тръмп е дал заповед да бъде убит. "Казал е на правителството на Колумбия, на колумбийската мафия да ме убият", посочи президентът.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо не може да напуска страната

По-рано Върховният съд на Венецуела забрани на опозиционера Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент, да напуска страната и наложи запор на банковите му сметки.

Трийсет и пет годишният председател на парламента, срещу когото се води разследване за противодържавни дейности, има издадена "забрана за напускане на страната до края на разследването. Налага се и "запор върху банковите сметки" на Гуайдо, съобщи председателят на съда Майкел Морено.

Белият дом предупреди венецуелския режим да не преследва или репресира Гуайдо, когото САЩ признаха за и.д. Президент. "Тези, които се опитват да саботират демокрацията и да преследват Гуайдо ще си понесат последиците", написа в Туитър съветникът на Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

"Осъждаме заплахите на бившия главен прокурор на Венецуела срещу президента Хуан Гуайдо", заяви той.

Помощник-държавният секретар на САЩ за двете Америки Кимбърли Брайър се срещна с опозиционера Карлос Векио, назначен от Гуайдо за нов шарже д'афер на Венецуела в САЩ за "обсъждане на следващите етапи в подкрепа на демократичния преход във Венецуела". "Ние сме единни с тези, които поддържат демокрацията", туитна тя.

Гуайдо призова ЕС да наложи повече санкции на режима в Каракас

Самият Гуайдо настоява в интервю за германското издание "Билд" Европейският съюз да наложи повече санкции на режима на президента социалист Николас Мадуро.

"Живеем в диктатура и трябва да има натиск", смята самопровъзгласилият се президент, който критикува "абсолютно корумпирания режим" във Венецуела. "Имаме нужда от повече санкции от страна на ЕС", каквито са наложили САЩ, заявява Гуайдо.

Той изразява и възмущение от репресиите, предприети от режима на Мадуро. "700 души са арестувани по време на демонстрации само през последните седмици. Зад решетките има 300 политически затворници", твърди Гуайдо и намеква, че той също е в опасност: "Всички живеем със заплахата да бъдем хвърлени в затвора или дори убити. Но това не ни пречи да поемаме своите отговорности".

Венецуелската опозиция ще демонстрира днес отново в стремеж да убеди армията да обърне гръб на президента Мадуро и да признае за държавен глава Гуайдо. Опозиционният лидер призова хората да излязат на улицата между 12 и 14 ч. местно време (16-18 ч. по Гринуич), за да парализират страната, като удрят по тенджери и размахват плакати, допълва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?