Мадуро иска арест за един от големите му критици

Николас Мадуро, ЕПА/БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че ще поиска Интерпол да издаде заповед за арест на бившия главен прокурор Луиса Ортега, която избяга в Колумбия миналата седмица, а вчера замина за Бразилия, съобщи ДПА.
 
Ортега бе съюзник на Мадуро, но след това стана един от най-изявените му критици. Учредителното събрание, избрано по искане на президента, за да пренапише конституцията, я отстрани от поста ѝ.
 
Очаква се в Бразилия тя да говори на среща на прокурори от регионалния икономически блок Меркосур и от страните в БРИКС. 
 
Преди да замине за Колумбия, тя заяви, че ще разкаже пред света, че Мадуро е замесен в сериозна корупция и че се опитва да установи диктатура с помощта на неконституционното Учредително събрание, избрано на фалшифицирани избори. 
 
Тя обвини Мадуро, че е получавал подкупи от бразилската многонационална корпорация Одебрехт, добавя ДПА.
 

Същевременно Чили даде убежище на петима венецуелски юристи от опозицията срещу президента социалист Николас Мадуро, които в началото на август избягаха в посолството на Чили в Каракас, предаде Франс прес.

"Дойде време да изпълним ангажимента си и да проявим солидарност. Правителството на Чили реши да даде на тези петима венецуелски граждани дипломатическо убежище", заяви чилийският външен министър Ералдо Муньос. "Продължаваме да се надяваме, че кризата, в която живее венецуелският народ, ще бъде уредена, че ще бъдат възстановени демократичният ред и зачитането на правата на човека по мирен път", добави чилийският външен министър.

Петимата юристи - три жени и двама мъже са в групата от 33-ма магистрати, назначени във Върховния съд от парламента, в който мнозинство има опозицията. Правителството на Мадуро отхвърли назначенията, защото смята този парламент за нелегитимен и нареди юристите да бъдат арестувани. Един от тях бе арестуван на следващия ден и бе изправен пред военен съд.

Муньос каза, че Чили е поискало на петимата юристи да бъде разрешено да напуснат Венецуела.

Председателят на опозиционната Социалхристиянска партия - Копей Роберто Енрикес бе първият венецуелец, който поиска закрила в посолството на Чили през април. Той бе обвинен от правителството, че е замесен в заговор за преврат срещу президента Мадуро, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?