Мадуро покани специалния пратеник на Тръмп да дойде във Венецуела

Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро покани специалния пратеник на САЩ Елиът Ейбрамс да дойде във Венецуела. Той направи това в интервю от вчера за Асошиейтед прес.

Макар и да разкритикува конфронтационната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп към социалистическото му правителство, Мадуро заяви, че се надява да се срещне с Тръмп, за да уредят безизходицата след признаването от Вашингтон на опонента му Хуан Гуайдо за законен лидер на Венецуела. Неназован високопоставен представител от американското правителство каза пред Асошиейтед прес, че властите в САЩ са готови да се срещнат с "бивши официални лица от Венецуела, включително самия Мадуро, за да обсъдят планове за тяхното оттегляне".

Освен това Мадуро заяви, че венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса е имал конфиденциални срещи с Ейбрамс в Ню Йорк. Втората от тях по думите му се състояла четири дни след като Ейбрамс каза, че времето за диалог с правителството на Мадуро отдавна е отминало.

Двама неназовани венецуелски представители заявиха, че срещите се състояли по искане на САЩ. Първата била на 26 януари и по думите им преминала във враждебна обстановка - американският пратеник заплашил във Венецуела да бъдат разположени войски и на венецуелското правителство да бъдат наложени наказания за това, че е в съюз с Куба, Русия и Хизбула. Втората се състояла на 11 февруари, но обстановката не била толкова напрегната.

На втората среща Ейбрамс настоял, че тежките санкции на САЩ така или иначе ще принудят Мадуро да си тръгне, дори и военните да останат с него.

Специалният пратеник на Вашингтон не дал никакви признаци, че САЩ са готови да смекчат исканията си. Независимо от това венецуелците възприели срещите като признак, че има прорстранство за обсъждания с американците въпреки твърдата публична риторика на Вашингтон.

Мадуро добави, че няма да се откаже от властта, и определи стоящата на границата с Колумбия хуманитарна помощ от САЩ като просто "трохи" на фона на замразените от американското правителство активи на Венецуела за милиарди долари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят