Мадуро заплаши да разгроми опозицията във Венецуела, Гуайдо организира стачка

Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната, съобщи Ройтерс. Това е първото публично изявление на Мадуро след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо му отправи предизвикателство, завръщайки се във Венецуела в понеделник с риск да бъде арестуван, след десетдневна обиколка в пет латиноамерикански страни въпреки забраната на властите да напуска страната, отбелязва агенцията.

На церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес Мадуро призова привържениците си да участват в "антиимпериалистически демонстрации" в събота, 9 март, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуайдо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за "изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ". През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за "Ден на боливарския антиимпериализъм".

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е пътувал с редовен полет от Панама, за който обаче не се бил регистрирал. Ето защо пристигането му в родината му остана в тайна и властите не реагираха на него, предаде ТАСС, като се позова на достоверни източници.

По думите им за лидера на опозицията е било важно да покаже, че се връща във Венецуела, без да се крие от властите и без да се страхува от арест. Затова Гуайдо избра редовен полет от Панама, казват източниците. Но преди това той пристигна в Панама с военен самолет от Колумбия, а на колумбийска земя пристигна с частен самолет от Еквадор.

На летището в Каракас Гуайдо вече беше съпровождан от посланиците на редица латиноамерикански и европейски страни, което му гарантира допълнителна сигурност.

След като се завърна Гуайдо обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро, съобщи ДПА.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с /.../ режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Трийсет и петгодишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?