Маджо возен като президент

Емблематичният представител на бившата силова групировка СИК Младен Михалев – Маджо ползвал трасе като за президент, за да се придвижи Съдебната палата на 16 май, когато свидетелства по делото за разстрела на някогашния си ортак Милчо Бонев –Бай Миле. Това е поредният детайл около осигурените от МВР мерки за безопасността на Маджо. 

В четвъртък парламентарната подкомисия за дейността на спецслужбите за трети пореден ден се занима с безпрецедентната охрана за свидетеля Михалев и установи, че МВР и Министерството на правосъдието са в “тотални противоречия” по случая.

След изслушването на директора на националната полиция Валентин Петров и ръководителя на столичната полиция Румен Стоянов, шефът на парламентарната подкомисия Татяна Дончева (БСП) заяви, че осигуреното трасе за предвижването на Маджо е било като за държавен глава или международна делегация. “Високата” персона се яви в съдебната зала само с три часа закъснение, което оправда със задръстванията в София

“Тотално разминаване” плюс “накисване”

Според депутати има “тотално размиване” между разясненията, дадени от МВР и правосъдното министерство. Дончева заяви, че е хубаво двете ведомства,  осъществявали и организирали една обща охрана, да се синхронизират. “Иначе става така, че едните киснат другите”, обясни тя.

“Става ясно, че много високопоставени лица от държавата говорят диаметрално противоположни неща за едно и също нещо, така че някой от високопоставените лица в държавата лъже. Основният смисъл обаче е как да се обезпечава охраната при такива случаи", заяви още Татяна Дончева.

Преди ден пред депутатите се яви вътрешният министър, а преди него бяха изслушани зам.-министърът на правосъдието и шефът на охраната в Съдебната палата.

Не може да се ограничава достъпът на граждани, но не може и да се пълни съдебна  зала с частни гардове, каза още Дончева по повод необичайния антураж, който се събра на 16 май около свидетеля Маджо.      

Дончева припомни, че преди два дни ресорният по съдебната охрана зам.-правосъден министър Димитър Бонгалов и прекият началник на съдебните гардове Станислав Стефанов са заявили, че Маджо е дошъл на делото с кола на МВР. Ръководителите на вътрешното министерство отричат факта и твърдят, че техни служители в рамките на палатата не е имало.

“От кадрите, които сте ни предоставили, е ясно, че в двора на Съдебната палата са служители на полицията, защото те имат надписи по себе си”, каза  Дончева. И добави: “Всъщност Михалев е дошъл по трасе. Както се сещате, трасета се осигуряват за държавния глава, за международни делегации, не се отрича, че движението е спирано и че придвижващият се към Съдебната палата, е влязъл в насрещното платно”.

Кой лъже?

Дончева се възмути, че има въпроси, които са останали без отговор като например как е обезпечено трасето и че от кадрите, предоставени на подкомисията от четири медии, се вижда, че в съдебната зала Маджо е с поне шест гарда, които стоят плътно до него. По думите на Дончева до момента никой не казал кой е разрешил това. “Не става дума за стоящи в публиката лица. Отделно в публиката различихме някои лица на известни спортисти”, посочи още тя и допълни, че в други кадри се вижда “нещо, което е несъмнено” и противоречи на казаното днес от изслушаните полицейски началници. На тези кадри полицията се намира в двора на Съдебната палата.

Директорът на столичната полиция Румен Стоянов отрече както докарването на Маджо с кола на МВР, така и осигуреното трасе и спиране на движението в центъра на София. Фактите обаче са красноречиви и те са заснети от повече от 10 телевизии и фоторепортерите на всички централни вестници.

Преди ден самият вътрешен министър Петков заяви, че трасето за предвижване е било одобрено в оперативния план за действие, изготвен след получаването на анонимния сигнал за готвено покушение.

На 16 май във всички репортажи за събитието точно и ясно бе посочено, че движението около Съдебната палата е спряно за около десет минути, в които  се извиха задръствания от трамваи и автомобили. Пред депутатите Румен Стоянов настоя, че движението не е било отцепено и са спрени само три коли, за да може автомобилът на Маджо да извърши ляв завой по ул. “Лавеле”.

“Надявам се колите на Младен Михалев да нямат сини лампи”, заяви иронично Дончева, тъй като колите от ескорта на Маджобяха оборудвани с такива.

Тя лично ще инициира вътрешно-законова уредба как да се действа при подобни случаи.

Съдебният състав не е бил предупреден за “заплаха”

Заместник-председателят на СГС Георги Колев, който също се яви в комисията, заяви, че не е информиран да е имало заплаха за съдебния състав, който гледал делото, по което свидетелства Младен Михалев. Никога досега не са проверявани така магистрати, заяви още Георги Колев. Той  допълни, че не е сигурен дали проверките са извършвани от служители на Съдебна охрана, но допълни, че не си спомня за такъв тип строги мерки.

Не знам какво е правил Младен Михалев от периода на влизането му в Съдебната палата до 12.30 ч., когато  даде показания, заяви още Георги Колев.

Той посочи, че такива драконовски мерки за сигурност е имало само за докарването на сръбския наркобос Сретен Йосич, но тогава неговата мярка за неотклонение е била гледана в съдебната зала в затвора.

Единия Румен при другия

Депутатът от СДС Йордан Бакалов потвърди, че има редица противоречия в предоставената на депутатите информация. Според него няма общ план за действие и не е ясно “кой командва парада”.

По думите му имало план за придвижването на Маджо до двора на Съдебната палата, а оттам нататък следва планът на съдебната охрана. На въпрос кой е довел Маджо до Съдебната палата, Бакалов отговори: “В комисията ни бе казано, че Младен Михалев е стигнал до Съдебната палата с личния си автомобил, но на него не може да му бъде осигурено трасе, ако не се знае кога ще излезе от жилището си и откъде ще мине”, каза Бакалов. Той добави, че има само един човек, който отговаря за МВР и той трябва да понесе политическа отговорност.

Отговорността е една единствена – където е единият Румен (Овчаров –бел. ред.), там е и другият Румен (Петков–бел. ред), заключи Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България