МАЕ очаква петролен дефицит през второто тримесечие

МАЕ очаква петролен дефицит през второто тримесечие

Международната агенция за енергията (МАЕ) прогнозира известен дефицит на петролния пазар през второто тримесечие, предаде Ройтерс в петък.

Организацията потвърди очакванията си за ръст на световното търсене на петрол от 1.4 процента или 1.4 милиона барела на ден през тази година.

Солидното увеличение на производството в страните извън ОПЕК, начело със САЩ, ще осигури покриване на търсенето, отбелязва МАЕ.

Пазарът може да отчете малък излишък през първото тримесечие на 2019 година, след което да изпадне в дефицит от около 500 хил. барела на ден през второто тримесечие, смята агенцията.

Тя е особено обезпокоена от възможно по-нататъшно свиване на производството във Венецуела, където добивът се стабилизира на 1.2 милиона барела на ден през последните месеци. Според доклада влошеното състояние на електроенергийната система в страната, която е от ключово значение за добива на петрол, не позволява да има сигурност, че отстраняването на повредите имат траен характер.

В случай на голямо понижение на доставките от Венецуела, ОПЕК има около 2.8 милиона барела на ден ефективни свободни мощности, отбелязва МАЕ. Тя изтъква също така, че нарастващото производство в САЩ внася успокоение на световните пазари.

През 2018 година САЩ са осигурили 79 процента от увеличението на добива в страните извън ОПЕК. През 2019 година се очаква този дял да достигне 83 на сто или 1.5 милиона барела на ден спрямо 1,8 милиона барела на ден добив на страните извън петролния картел.

Производството в Канада също нараства и голяма част от добива отива в американски рафинерии, така че повече американски петрол ще бъде на разположение за износ.

МАЕ остави без промяна прогнозата си за търсенето на петрол за увеличение от 1.3 милиона барела на ден през 2018 година и 1.4 милиона барела на ден през тази година, уточнява Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес