Мафиоти са изпрали 6 милиарда долара през интернет

Най-мащабната акция срещу прането на пари е проведена в 17 държави в цял свят

ЕПА/БГНЕС

Престъпни организации са изпрали повече от 6 милиарда долара през фирмата за електронно разплащане Liberty Reserve digital money service (LRDMS). Това съобщи Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Би Би Си.

През почивните дни полицията е направила обиски в офисите на фирмата в 17 държави, сред които САЩ, Испания и Коста Рика. При акцията са били арестувани шефове и служители на LRDMS, иззети са компютри.

LRDMS е имала над един милион потребители и през нея са били извършени над 56 милиона незаконни транзакции, сочат документи на американското правосъдно ведомство.

Това е най-мащабната акция в историята срещу прането на пари, твърдят американските прокурори.

Седем души, участващи в ръководството на мрежата, са я създали като "престъпно предприятие" и система за електронни плащания.

Дейността на LRDMS е била специално насочена да помага на мафиоти да извършват незаконни парични преводи и да изпират печалбите от престъпната си дейност.

Координираната полицейска акция в 17 страни по света е довела до ареста на шефовете на организацията. Нейният създател Артур Будовски също е бил задържан.

Операторите на мрежата ще бъдат съдени за пране на пари и действие в рамките на нелицензирана мрежа за парични преводи.

Арестувани са и множество собственици на обменни бюра, които са захранвали системата с пари в брой за предаването им на членове на престъпни групировки.

Властите са замразили 45 банкови сметки, през които LRDMS е вършела операциите си.

Предприети са и действия за блокиране сметките на 35 адреса в интернет, които са осигурявали пари за пране на системата.

Според нюйоркското бюро на Министерството на правосъдието, което води разследването срещу престъпната мрежа, за седемте години, откакто съществува, през LRDMS са изпрани над 6 млрд. долара от престъпна дейност.

Сред клиентите на схемата са били престъпни организации, действащи в области като наркотрафик, измами с кредитни карти и инвестиции, хакерска дейност и детска порнография.

Има и хиляди невинни клиенти на LRDMS, които в момента са в неблагоприятното положение на "съпътстващи жертви" в операцията срещу прането на пари.Те се надяват техните авоари да им бъдат възстановени.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?