Мафията, политиците и бизнесът засилват натиска върху медиите у нас

Мафията, политиците и бизнесът засилват натиска върху медиите у нас

Разследващата журналистика и плурализмът на медиите в България са поставени под все по-силното влияние на организираната престъпност, както и под натиска на различни политически и бизнес кръгове. Констатациите са от годишния доклад на "Репортери без граници" (RSF), който бе публикуван в четвъртък.

Международната неправителствена организация сочи, че организираната престъпност в страната е осъзнала предимствата, които предлага налагането на контрол върху новините и информацията.

"Те са увеличили своето влияние върху медиите. Сивата икономика вече е навлязла в медиите и сега заплашва медийното многообразие и оцеляването на разследващата журналистика. Ние сме притеснени от ситуацията, която констатирахме при посещението си в София", се посочва в доклада.

Анализът обръща внимание и на натиска от страна на политици и на рекламния бизнес.

България е единствената от новите страни членки на ЕС, в която организацията е изпратила разследваща мисия. Повод за това е разбиването на сайта "Опасните" от страна на ДАНС, разработката на журналисти в делото "Галерия" и нападението срещу Огнян Стефанов. В доклада е детайлно представен казусът "Галерия", за който и ДАНС призна, че има нерегламентирано подслушване и следене на журналисти.

Според "Репортери без граници" е често среща практика част от българските журналисти да се примиряват с налаганата им се цензура, докато други продължават да отстояват на икономическия и политическия натиск.

"Убийството на Георги Стоев през април и бруталната атака срещу Огнян Стефанов през септември обаче служат като напомняне за рисковете пред хората, които отказват да оставят пресата да се трансформира от средство за комуникация в средство, действащо в услуга на частни интереси", се казва в анализа.

Според генералния секретар на организацията Жан Франсоа Жилярд е необходимо повече от всякога борбата срещу опитите на организираната престъпност да подкопае свободата на медиите да стане усилие на всички европейските институции. "Това трябва да бъде един от основните приоритети за политиците, участващи на европейските избори през юни", коментира още той.

От "Репортери без граници" посочват, че българската преса не е единствената в ЕС, която е обект на насилие и натиск от организираната престъпност и паравоенни формирования. Около 10 журналисти все още се ползват от полицейска защита в Италия. Същите мерки са предприети за журналисти в Дания, Франция и Испания. ЕТА продължава да осъществява натиск върху журналисти, които критикуват нейните терористични методи и защитават правото на медийно многообразие.

В доклада се казва, че България продължава да бъде една от приоритетните цели на организацията в ЕС. "Репортери без граници" вече са поискали от европейските институции и информационните агенции да продължат да отразяват случващото се в България, както и да се оказва подкрепа на вътрешните организации, занимаващи се със свободата на словото.

България е на 59-то място по медийна свобода от всички 173 държави, включени в проучването на международната организация.

Организацията припомня, че България не успява да спази поетите ангажименти пред своите европейски партньори. "Надеждите за демократизация, родени в началото на 90-те години, не са се изпарили напълно, но тяхната реализация зависи от провеждането на големи реформи, чието провежда се забавя", сочат изводите на доклада.

Констатирано е трагичното положение в провинцията, където регионалната преса е подложена на пълна зависимост от местни "барони" ,свързани с властта.

Основните препоръки на "Репортери без граници" са: 

 - съдебната реформа да се разпростре и върху медийното право;

- защитата на източниците на информация и депенализация на клеветата да станат приоритет на правителството;

- ефективно прилагане на реформите, особено в провинцията, където свободата на пресата е много по-силно застрашена;

- гарантиране на свободата в Интернет. Затварянето на сайтове е недопустимо в страна от ЕС.

- пълно осветляване на делото "Галерия" от ДАНС, разкриване на убийците на Стоев, на биячите на Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа