Магазинът, продал пържолата с игла, се оказа виновен и глобен

Магазинът, продал пържолата с игла, се оказа виновен и глобен

Магазинът в София, откъдето е била купена вратната пържола, в която дете откри медицинска игла, се оказа виновен за инцидента и е глобен от Българската агенция по безопасност на храните.

Административното наказание ще бъде наложено на търговския обект, защото е допуснал опасна храна на пазара, макар той да е нямало начин да установи проблема в пласираната му опаковка с месо.

За инцидента съобщи преди дни фотографът Васил Къркеланов, чиято дъщеря попаднала на неестествената находка в месото. Той купил вратната пържола от кварталния супермаркет, опекъл я и я сервирал на детето. За щастие момичето не е пострадало от иглата с дължина от почти 4 см.

Заради случая агенцията по храните назначи проверка, която била проведена във всички обекти, през които е преминало месото. От кланицата, в която са заклани свинете, през предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки, и в търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител. Никъде не били открити видими признаци за наличие на чуждо тяло, съобщиха от ведомството.

Установено било, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Поради тази причина агенцията определя този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно. Веното обаче ще отнесе магазинът.

От агенцията допълват, че не са получавали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще, твърдят от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?