Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Магазини и ресторанти задължително с рампа за трудно подвижни

Пред асансьорите в подлези и метростанции трябва да има тактилни плочи

4 коментара
Магазини и ресторанти задължително с рампа за трудно подвижни

Рампи, тактилни настилки и други технически средства, които осигуряват достъп на хора с намалена подвижност, вече ще са задължителни за всички сгради и в градската среда. Това предвижда проектът на Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Документът е публикуван за повторно обществено обсъждане, след като бяха отразени редица коментари от първото обсъждане на проектонаредбата.

Нормативният документ предвижда всички магазини, кафенета, ресторанти и други заведения да имат рампи за хора с намалена подвижност. Същото се отнася и за жилищни, обществени и промишлени сгради.

Разпоредбите са задължителни за новите сгради и обекти, при съществуващите изискванията ще се изпълняват при обновяване, ремонт или реконструкция на сградата и то при условие,че има техническа възможност за това.

За целта е предвидено задължително да се направи оценка на достъпността. Ако изискванията не могат да бъдат спазени изцяло, те ще трябва да се изпълнят, доколкото това е технически възможно, без да се намаляват недопустимо проектните характеристики на сградите и обектите.

Когато е подходящо, алтернативно ще могат да бъдат прилагани технически мерки или спомагателни средства и пособия, като подемни платформи например, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Правилата за осигуряване на достъпност ще трябва да бъдат спазвани и при изработване и изменение на подробните устройствени планове.

Разпоредбите на новата наредба ще се прилагат при проектирането и изпълнението на достъпна среда в населените места или на нови сгради и съоръжения за обществено обслужване, включително и за самостоятелни обекти в тях.

Те ще важат и за производствените сгради с технология на производство, която позволява да се предвиждат работни места за хора с увреждания, както и за новите многофамилни жилищни сгради.

Целта е да има достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с увреждания, с малки деца с детски колички, с тежък и обемист багаж, възрастни с намалена подвижност и други.

Достъпна архитектурна среда трябва да се осигури във всички сгради и съоръжения най-малко чрез входните и комуникационни пространства, помещенията и пространствата за общо ползване, санитарно-хигиенните и спомагателните помещения, предвижда още наредбата.

Например местата за паркиране за хора с увреждания към сгради или самостоятелни обекти трябва да са в непосредствена близост до входа, осигуряващ достъп за хора с намалена подвижност. При липса на техническа възможност те трябва да са на разстояние до 50 м от тях, според наредбата.

Уточнени са и други елементи на достъпната градска среда - пешеходните пространства и пътеки, спирките на превозни средства, елементите за преодоляване на различни нива, елементи на обзавеждането на достъпната среда и информационно-указателните табели. Всички те трябва да бъдат проектирани и изпълнени, така че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране, а опасните зони да се минимизират.

В пешеходните пространства трябва да има пейки с определени размери и разстояние между тях, като до всяка пейка се предвижда и място за инвалидна количка.

В парковете трябва да има най-малко по едно достъпно място за сядане на всяка алея, както и поне едно достъпно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

Точно са разписани размерите на стълбите в сградите за обществено обслужване, в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение.

Въведени са подробни и ясни изисквания и схеми за изпълнение на тактилни ивици по достъпните маршрути и за обозначаването на средата за хора със зрителни увреждания. Например тактилна ивица за внимание трябва да бъде поставена на 40 см от вратата на асансьорите в подлези и метростанции.

Към сградите и съоръженията за обществено обслужване са определени специфични изисквания в зависимост от предназначението им. Например най-малко пред едно от гишетата за обслужване на клиенти в сградите за обществено обслужване трябва да е осигурено свободно пространство с определена широчина и височина, за да е достъпно за всички посетители.

Проектът на наредбата е разработен в изпълнение на Закона за хората с увреждания и на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Предложения могат да бъдат подавани до 24 декември 2020 г. на имейл [email protected].

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. случайно минаващ
  #4
  Отговор на коментар #1

  Как мислиш,защо е по-рядко присъствието на лица с увреждания до ресторанти и други публични места?

 2. pepe
  #3

  Абе... мярката по принцип е добра, показва грижа и уважение към иналидите... само момента е "малко" неподходящ, защото идва точно в момента, когато много хора и малки бизнеси са се "стиснали с нокти и зъби" и се борят за оцеляването си, или ако още не са се стиснали, гледат на ситуацията с уплаха в очакване да дойде момента, когато ще им се наложи да се стиснат.

 3. асен
  #2

  пълна идиотия – малката кръчмичка ще се разори за безсмислени съоръжения. поредната лицемерщина!

 4. Ivo09
  #1

  Доколкото разбрахме за починалите мъже, оставени по стълбищата на университетската болница в Пловдив, те са карани да изкачват пеша етажите, което говори, че липсва асансьор- в болнично заведение? Вие говорите за ресторанти и други публични места, където е по рядко присъствието на инвалиди, или болни. Първо си оправете болниците, със сигурност отвън са си санирали сградите, но виж вътре, да облекчат придвижване на болни и персонал- йок! Ама май от санирането повече комисионни падат за директорите на болници!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.