Магазини, ресторанти и заведения в Швейцария ще затварят до 19 ч. заради коронавируса

Магазини, ресторанти и заведения в Швейцария ще затварят до 19 ч. заради коронавируса

Правителството на Швейцария нареди днес ресторантите, баровете и магазините да затварят до 19 ч. в повечето райони на страната заради задържащия се висок брой на новозаразените с коронавируса и на смъртните случаи от причиняваното от него заболяване, предаде Ройтерс.

Новите мерки влизат в сила от утре и ще бъдат в сила до 22 януари.

В по-слабо засегнатите от пандемията райони се разрешава по-късно затваряне - до 23 ч. Тази привилегия ще ползват кантони с репродукционно число на вируса под 1 и със среден брой на заразените под средното за страната за период от една седмица.

Решението за тези мерки бе взето след обсъждания между правителството и местните власти. Те се отнасят и за събития и културни дейности, които са ограничени до групи от по петима души.

"Равнищата на заразяване с коронавируса остават високи, а в някои кантони отново се покачват, - се казва в правителственото съобщение. - Болниците са на ръба на капацитета си, здравният персонал е под напрежение. Положението е обезпокоително."

Днес властите съобщиха за 5136 новозаразени и 106 починали в Швейцария и съседното княжество Лихтенщайн през последното денонощие.

Швейцария се опитва да намери баланс между затварянето на икономиката и ограничаване на разпространението на вируса. Засега тази стратегия дава смесени резултати, отбелязва Ройтерс.

Броят на заразените е много по-висок, отколкото при първата вълна на епидемията през март и април. След кратък спад в началото на миналия месец той отново тръгна нагоре.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?