Магистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци ще е готова през 2021 г.

Отчуждения по трасето бавят строителството

През август 2018 г. беше даден стартът на строителството на пътния участък

Магистрала "Хемус" между пътен възел "Белокопитово" и пътен възел "Буховци" ще е готова през 2021 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в Търговище при участието си в дискусията "Европа в нашия дом".

В момента се работи по трасе с дължина от 1.5 км на магистралата. Участъкът е трасиран, отстранен е хумусният пласт, разчиства се строителната площадка, изпълнени са изкопни и взривни работи, се казва в съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Очаква се изграждането на останалите около 15 км да започне до края на тази година, каза Аврамова.

Тя посочи, че се водят общо 29 дела от собственици срещу решението за отчуждаване на земи. Всички първи заседания са насрочени през първата половина на 2019 г. С трима от собствениците на имоти текат споразумения за обезщетяване със земеделска земя.

В момента агенцията подготвя обществената поръчка за избор на оценител, който да изготви доклада за стойностната равносметка между имотите - частна собственост, засегнати от трасето на магистрала "Хемус" и предложените за обезщетение от Държавния поземлен фонд. Така за строителство ще бъдат освободени 51 имота в землищата на селата Макариополско, Черенча, Градище и Буховци, се казва в съобщението на МРРБ.

Общата дължина на трасето от село Буховци до пътен възел "Белокопитово" от приоритетната за правителството магистрала е 16.32 км. Стойността на проектирането и строителството е 119.8 млн. лв. без ДДС.

Магистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Предвидено е изграждането на пътен възел "Буховци" при пресичането на магистрала "Хемус" с пътя Буховци - Макариополско, както и пътни връзки с пътен възел "Белокопитово" и с пътя Търговище - Варна.

В рамките на проекта ще бъдат изградени също 7 виадукта, 10 селскостопански подлеза и мост над река Пакоша.

През 2018 г. в подобряване на пътната инфраструктура в област Търговище са инвестирани около 26 млн. лв.

"Нашето желание е да направим всички пътища в България удобни и безопасни за пътуване, но все пак се налага да се съобразяваме с наличния финансов ресурс", каза Аврамова.

През тази година АПИ ще разполага с малко над 200 млн. лв. приходи от винетни такси и над 200 млн. лв. приходи от тол системата за тежкотоварни автомобили, която ще заработи от 16 август 2019 г. Годината, в която се очаква пълният приход от тол такси, който ще бъде около 1 млрд. лв., ще е 2020 г., каза Аврамова.

Регионалният министър определи инвестициите по оперативна програма "Региони в растеж" като важни за общините. Те помагат за облагородяване на градската среда, ремонтират се улици и булеварди, подобрява се транспортът, санират се училища и детски градини, здравни и социални заведения, посочи Аврамова.

На територията на област Търговище са сключени 15 договора по програмата за близо 33 млн. лв., които ще подобрят живота на хората. 12 от тях са проекти на общини на стойност над 28 млн. лв. Над 4 млн. лв. се инвестират по общо три проекта на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, с които се модернизират седем учебни заведения и се обновява здравната инфраструктура.

Област Търговище е една от шестте нови територии, които отговарят на условието в техните граници ВиК услугите да се предоставят от един ВиК оператор. Това я прави допустима за получаване на безвъзмездна финансова помощ от фондовете на Европейския съюз, отбеляза Аврамова.

По време на срещата тя увери младите хора, че България има нужда от тях.

"Бизнесът се задъхва от липсата на технически кадри. Много млади хора не се ориентират към техническите специалности, а те дават по-широко поле за изява и развитие. Основният ни приоритет е образованието - правим добри училища, осигурихме по-високи доходи на учителите, работим и за модернизиране на инфраструктурата. Това, което държавата може да направи, го прави, защото всички големи инвеститори търсят инфраструктура и добре подготвени кадри. Затова - ориентирайте се към технически науки, те дават шанс за развитие и високи доходи", каза Аврамова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?