Магистрала "Хемус" се приближава с 13 км до Велико Търново

Промяната на трасето на автомагистрала "Хемус", за да се приближи с 13 км до Велико Търново, е обсъдена от премиера Георги Близнашки и кмета на града Данаил Панов при посещението на министър-председателя за отбелязването на 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България в понеделник.

Предстоят разговори по промяната на маршрута на аутобана в Министерството на транспорта с всички заинетересовани страни страни, допълни Близнашки.

Той се ангажира също така с осигуряването на 30 хил. лв. за разкопките и консервацията на
новооткрит манастирски комплекс край Велико Търново. В рамките на посещението си в града той разгледа разкритията на археолозите от екипа на проф. Хитко Вачев, започнали в началото на месец септември.

Според учените това е един от Богородичните манастири край старата столица, строен през 30-те години на 13 век по времето на Иван Асен Втори.

Предполага се, че манастирът е патриаршески, построен на изток от крепостта "Царевец". Открити са над 700 фрагмента от мозаечна икона и над 4000 фрагмента от стенописи, отбеляза проф. Вачев. За началото на археологическите дейности са били осигурени 20 хил.лв. от Министерството на културата, необходими а още 30 хил. за консервацията на обекта посочи той.

Министър-председателят съобщи, че във Велико Търново, като град с особен статут, ще бъде възстановен изнесен филиал на Националния институт за опазване на културното наследство.

Близнашки каза, че е получил уверението на местната власт, че е създадена добра организация за провеждането на изборите на 5 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?