Магистрала "Хемус" ще е готова през 2025 г.

Магистрала "Хемус" ще е готова през 2025 г.

Магистрала "Хемус" от София до Варна се очаква да бъде изградена изцяло до седем - седем и половина години, обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ във вторник.

Това означа, че липсващите 252 км ще бъдат построени до 2025 г.

Акцентът в инфраструктурната управленска програма на правителството е развитието на Северна България и изграждането на магистрала "Хемус", която е основен приоритет, каза Нанков.

Към момента е подписан договор на инженерниг за изграждането на 9 км от Ябланица до разклона за Тетевен на магистрала "Хемус". Отсечката трябва да бъде проектирана за срок от  шест месеца, след което ще започне реално строителство. Очакванията са това да стане през пролетта на 2018 г.

Изграждането на 9.3 км отсечка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" трябва да стане за 2.5 години (910 дни). Договорът за проектиране и строеж на магистралата е с консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас". Те спечелиха търга с цена от 54.99 млн. лв. без ДДС.

В процес на обжалване е поръчката за изграждане на 16-километровия участък от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци", като след процедурите ще стартира и изграждането, каза Нанков.

За изпълнител на този участък беше избрано обединението "Хемус 16320“, в което влизат "Инфра Експерт“ ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море“ АД и "Трансконсулт-22 ООД. Те спечелиха търга с цена от 120 млн. лв. без ДДС за 16 километра.

В процес на техническо проектиране са 50 км от пътен възел "Боаза" до разклона за Ловеч и Плевен. Строителството се очаква да започне в началото на 2018 г., каза регионалният министър.

По думите му трите отсечки, общо 75 км, трябва да бъдат построени до края на мандата на правителството. Ако третият кабинет на ГЕРБ изкара пълен мандат, това означава през 2021 г. Предишните два мандата на Бойко Борисов не бяха пълни.

Проектирането на останалите 170 км от магистрала "Хемус" ще започне в края на 2017 г., каза министър Нанков.

Споделяне

Още от Бизнес